RSS Feed

Pikkelysömör: váratlanul felbukkanó foltok

hazipatika.com - 2019. 11. 09. 12:15:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pikkelysömör: váratlanul felbukkanó foltok

A pikkelysömör krónikus, kiújulásra hajlamos bőrbetegség, amelyet különböző nagyságú, száraz, jól körülírt, ezüstfehér, hámló és kiemelkedő foltok jellemeznek. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de a kutatási eredmények szerint a pikkelysömört a szervezet immunrendszerének zavara okozhatja.

A jelenlegi ismereteink szerint oki terápia még nem áll rendelkezésünkre, de a tünetek enyhíthetők, a betegség akár tünetmentessé is tehető. Magyarországon a lakosság 1,5 - 2 százalékát érinti.

Milyen típusú pszoriázisom van?

A pikkelysömörnek öt fő típusa ismert:
  • plakkos
  • guttált
  • inverz
  • pusztulózus
  • erythroderma
Általában a pikkelysömörnek egyszerre csak egy típusa jelentkezik a páciensen, de az is előfordulhat, hogy két, vagy három típus is jelentkezik egy időben. Az viszont igen gyakori, hogy ha az egyik típus a megfelelő kezelés hatására eltűnik, bizonyos idő elteltével valamelyik másik típussal újul ki a betegség.
Hol alakul ki a pikkelysömör?
A betegség jellemzően a hajas fejbőrön, a végtagok feszítő felszínén, főleg a könyökön és a térdeken, a háton és a farpofákon jelentkezik, de bizonyos esetekben az egész testfelület érintett lehet. A betegség során különböző nagyságú, száraz, jól körülírt, ezüstfehér, hámló és kiemelkedő foltok alakulnak ki.
A foltok heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak és a haj növekedése sem károsodik. A foltok összefolynak, növekedésük során különböző alakzatokat hozhatnak létre. A körmön is jelentkezhetnek elváltozások. Ritkán az ízületekben gyulladás alakulhat ki.

Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ