RSS Feed

85 éves lenne Gagarin

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 11. 09. 12:27:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

85 éves lenne Gagarin

Sokunk gyermekkorának volt hőse Lajka kutya, majd Jurij Gagarin. A négy- és kétlábú űrturisták közötti fő különbség, hogy az eb sohasem tért vissza a Szovjetunióba, míg a mosolygós pilótát - 1961. április 12-i kirándulását követően - világsztárként ünnepelték!

Szomorúan olvastam tavaly a nemzetközi sajtóban, hogy csupán néhány napig állhatott (az 1968-ban elhunyt) Gagarin mellszobra a szerb fővárosban. Állítólag déli szomszédainknál annyi bírálatot kapott a sisakos mű, hogy rapid el is távolították a nevét viselő utcából az alkotást. Mitagadás a világűr meghódítójának kicsi szobra hatalmas talapzaton állt, ami furcsává és tréfássá tette a szovjet hőst. Aki - nem mellesleg! - éppen születésem után két hónappal, 1961 tavaszán öltött magára szkafandert. Nos Jurij Alekszejevics Gagarin (1934-1968) nálam ma is sztár. Remek teljesítmény, hogy 58 esztendeje földkörüli utat tett a Vosztok-1 űrhajó kabinjában. S hallom 2019-ben még mindig nagy népszerűségnek örvend – s nem csak Oroszországban!

A bajkonuri hős minden szempontból magasra jutott, ám fiatalon hunyt el. Csibészesen mosolygó legény volt az öntőmunkásból lett bátor pilóta. Mielőtt 1961. április 12-én elindult űrhajójával a történelmi, kozmikus útra műszaki és repülős tanulmányokat folytatott. 1960-ban derült ki, hogy ott lesz a húsz srác között, akiket felkészítenek az űrhajózásra. A hruscsovi Szovjetuniónak komoly presztízs érdeke fűződött ahhoz, hogy megelőzzék az USA-t a kozmonauták viadalában. Gagarin első emberként repülhette körül a glóbuszt. Histórikus, 108 perces útjában egyesek még napjainkban is kételkednek. A hidegháborúban azonban aligha engedték volna az amerikaiak, hogy az oroszok blöfföljenek. (Megjegyzem, Alan Bartlett Shepard a Mercury-program bajnoka csak '61 májusában tett egy sokkal rövidebb kiruccanást, így ő a második földlakó, aki meghódította a világűrt.) Gagarin, a Szovjetunió hőse kitüntetés büszke birtokosának legendáját fokozza, hogy a népszerűség elől az alkoholba menekült – mint annyi rockzenész! Előfordult ez később tengerentúli asztronautákkal is... A fiatal tiszt 1968 tavaszán társával együtt zuhant le egy Mig-15-ös vadászgéppel. A Vosztok-1 híres kapitánya csupán 34 éves volt.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ