RSS Feed

Hány kerület van Budapesten?

Regös István - 2019. 11. 09. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hány kerület van Budapesten?

Úgy tűnik, már olyan feledékeny, vagyok, de hát ez a korral jár, hogy azt hittem, Budapesten legalább huszonhárom kerület található. Elkezdtem összeszámolni a kerületeket, de belesültem, mert, bár ezen a flaszteren születtem, nem tudom minden kerületnek a nevét. Ráadásul megzavart a média. Újabban mintha ez lenne a dolga a médiának, hogy mindenkit összezavarjon.

Rádöbbentem, a választások óta eltelt húsz-egynéhány napon szinte csak Zuglóról hallottam, meg Ferencvárosról, ahol az volt a fő téma, hogy a leköszönő polgármester nem volt hajlandó kezet fogni az új polgármesterrel. Na, és? - mondtam magamban. Ebben az influenzagyanús időben talán jól járt Baranyi Krisztina, az új polgármesternő. Esetleg még elhangzott néhány szó, hogy felemelték saját fizetésüket a testületi tagok, de alapvetően szinte szó sem esett arról, mi a csudát akarnak csinálni Tarlós István nemrég leköszönt főpolgármester után. 

A feledékenység nem bűn, csak kellemetlen

Most már tudom, nemcsak egy kerület van, hanem több is. S vajon a sok választási ígéret közül, melyek fognak megvalósulni? Így hát marad Zugló. Zugló igenis nagyon nehéz helyzetben van, mert Budapest népe, jelesen Zugló népe, Horváth Csabát választotta meg polgármesternek, azt a Horváth Csabát, aki közismerten nagy harcos, akinek meg kell gondolnia minden mondatot, amit a kerületről nyilatkozik, szem előtt kell tartania, hogy jelenleg ő a megválasztott főpolgármester utódja. Aki nem megy a szomszédba egy kis kurázsiért, azon kívül, hogy közel két évtizedes szakmai gyakorlata van. Rajta kívül talán csak a tizenharmadik kerületi polgármesternek, Tóth Józsefnek van hasonló városvezetési tudása és az eredmények alapján Pokorni Zoltánt is a jó szakemberek közé sorolják. Szóval, azért van nehezebb helyzetben Horváth Csaba és Zugló, ne kerteljünk, ő az azóta főpolgármesterré avanzsált Karácsony Gergelytől vette át a kerületet. De alighogy belépett az épületbe, elkezdtek zúdulni rá a média kérdései és ő, mint a nép szolgája, mindenre válaszolni akart. 


Földrajzórákat kell venni, de tanulható

Ha valaki minden gyanúsítást komolyan vesz, akkor nem marad ideje a valóságos feladatok elvégzésére. Horváth Csaba a média gyermeke, szeretik, mert elegáns, jól fogalmaz és nincs beijedve semmilyen elszánt riporter célzatos, akár romboló kérdéseitől sem. De egy tény, hogy nem használta ki azt a lehetőséget, amiről még nem késett le, hogy levegővételre kérjen időt a médiától, hogy ez alatt az idő alatt valóban megismerje a kerület állapotát, gondjait és elindíthasson egy munkafolyamatot, ami Zugló lakosságának akár még tetszhet is. Zugló utolsó harmincéves történetében maximum két, minimum egy olyan polgármester volt, aki zuglói születésű és Zuglóban is lakott regnálása idején. A többiek, köztük egy biciklista is volt (ő is biciklivel járt dolgozni, még polgármester korában is), a város egészen már területéről jártak naponta Zuglóba dolgozni. Elfogadom, hogy egy szűkebb területet, mint mondjuk Zuglót, alaposan, földrajzilag is meg kell ismerni, hogy otthon érezhesse magát a polgármester.

 

Nagy érték a tapasztalat

Horváth Csabával nem a kampányban ismerkedett meg Zugló, hanem sokkal hamarabb. Felhasználva korábbi kerület és főváros vezetői tapasztalatait, zuglói barátaival, köztük elődjével, a megválasztott főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel járta a kerület utcáit, cégeit, piacait, úgyhogy nem fehér bottal keresi az Örs vezér terét, a Vezér utat és a Rákos-patakot. Mégis utalva a címre, mintha a médiát elsősorban Zugló érdekelné, mintha a többi kerületben minden rendben lenne. Mert tudjuk, soha sem lesz mindenütt minden rendben. Törekedni kell, hogy kevés legyen a zűr és több a siker. Biztos vagyok benne, hogy a média, vagyis a kollégáim jelentős, jobbik része, időt adnak Horváth Csaba zuglói polgármesternek, hogy ne csak a múltat magyarázza, (remélhetőleg a főpolgármester, Karácsony Gergely segíti a problémák megoldásában) hiszen öt évet eltöltött Zuglóban és ezért szerintem kutya kötelessége kiemelten támogatni utódját. Remélem, így lesz!

A fejlődést kövessük nyomon!

Sok zuglóit ismerek, várják a számukra is fontos dolgok megvalósulását. Érezni és tudni akarják, mi történik az érdekükben. Elindulnak a fő- és mellékútvonalak javításai, megállítják, hogy Zuglót felzabálja a beton, mert nem lehet egy zöld várost építeni úgy, hogy közben építési telkek miatt csökken a zöldfelület. Mint szomjazó a sivatagban a vizet, áhítja Zugló lakossága a repülőjáratok szabályozását, hogy a ne város fölött, hatalmas dübörgéssel szálljanak a repülőgépek. A kerületi polgármesterek, mind a huszonhárom (most már tudom, hogy ennyien vannak), komoly felhatalmazást kaptak a választóktól, hogy saját, jól körülhatárolt gondjainkon segítsenek. Ha már megtalálták Zuglót, hajrá segítsük és majd fél év múlva értékeljük, hogy jobbak lettek az utak, megszűnt az éjszakai repülés, nappal is kerülik a zuglói városrészt, összefognak a többiekkel! Szóval, akkor már lesz miről beszélni, és ha úgy alakul, tisztelt kollégák, hogy elkél a számonkérés, akkor hát úgy legyen! Addig viszont mindenkinek, hangsúlyozom, mindenkinek jár a bizalom!


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ