RSS Feed

A Göring-Straße diszkrét bája

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 11. 10. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 A Göring-Straße diszkrét bája

A Berlinben barangoló turisták kötelező programjához tartozik a 18. századi Brandenburgi kapu felkeresése, lefotózása. A Reichstaggal szomszédos történelmi építmény közelében van a Friedrich-Ebert-Straße, mely a Szocdem Párt egykori elnökének a nevét viseli. Ismét – mondom magamban, elmosolyodva.

A mi Oktogonunk is volt Nov. 7. tér, s az Andrássy utat is hívták Sztálinnak, majd Népköztársaság útjának. Miért lenne ez másként Budapest testvérvárosában? A hánytatott sorsú Spree-metropoliszában az utcák átkeresztelése nem a fal három évtizeddel ezelőtti leomlásakor jött divatba! Ó, nem! Ezt példázza a Mitte-kerületben található Friedrich-Ebert-Straße krónikája. Ez az utca ma a weimari köztársaság születésekor, éppen száz esztendje Reichspräsidentté választott poltikusnak állít emléket. Immáron másodszor, hiszen Ebert (1871-1925) sztornózva lett a nácik hatalomra jutásakor. Így 1933-tól a pilótából lett dundi fővadász és Luftwaffe vezér, Hermann Göring (1893-1946) nevét viselte az utca, hogy a háborút követően újfent az egykori balos parlamenti képviselőnek adja át a helyét.

Mennyi csereberén esett már át a Friedrich-Ebert-Straße – sóhajt fel bennem a berlini idegenvezető! A 18. századtól hosszú évtiedekig katonás-kaszárnyás Kasernenstraße-ként szerepelt a térképeken. Majd 160 esztendeje a „nyárias” Sommer felirat tájékoztatta a Brandenburgi kaputól északra bóklászó polgárokat. Hermann-Göring-Straße előtt hívták még sokféle képpen...{Schulgartenstraße, Brandenburgische, Kommunikation, Königgrätzer Straße,
Budapester Straße, Friedrich-Ebert-Straße}. Utcasors.

A magyar főváros nevét a világhírű Zoonál találjuk ma. A hajdani  Budapester Straße csupán rövid életű volt, de így is a császári korszakból a köztársasági periódusba ívelt. A parlament elnökének halálakor Ebertre változtatta át a berlini szenátus. Adolf Hitler hatalomra kerülése miatt rapid átkeresztelések voltak: teret kapott – minden értelemben – a Führer, s utcát ba lkeze. A nyolcvan esztendővel a második világháború kirobbanása után a Friedrich-Ebert-Straßén sétáló turista eltöprenghet az utcák és névadóik múlandóságán. Adolf 1945 tavaszán, a nürnbergi perben halálra ítélt Hermann pedig '46 őszén lett öngyilkos. Frigyes a befutó! 1947 óta ismét az ő nevét viseli a két és félévszázados, porosz Kasernenstraße.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ