RSS Feed

Közszolgálati sajtót!

Dalia László - 2019. 11. 08. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Közszolgálati sajtót!

Miután Budapest kerületeinek többsége s maga a főváros ellenzéki kézbe került, valamint tíz nagyváros is erre a sorsra jutott, talán megtörik az eddigi kormánysajtó összehangolt és a közszolgálatiságból csúfot űzött gyakorlatát. Persze, édes a visszavágás, s egyesek talán hasonlóan egyoldalú tájékoztatást látnának szívesen, de akkor a demokrácia emlegetése csak papolásnak, álságos dumának hatna.

Baján már megtörtént, hogy az új polgármester felszólítására a városi lap főszerkesztője bocsánatot kért az eddigi hamis tájékoztatásért, de az egészből nem sokat értett, mert megkérdezte, hogy ezután kinek mutassa be a cikkeket. Persze, megkapta a választ, hogy kezdjenek el újságot írni. Nagy kérdés, hogy a bajai példa máshol is megismétlődik, s a helyi újságok, tévék új vezetői nem követik-e a korábbi rossz példát. Vagy visszatérünk a sajtó klasszikus hagyományaihoz, s mindkét fél lehetőséget kap a tájékoztatásra, rendszeresen megszólítják a most ellenzékbe került fideszes önkormányzati képviselőket. Ez ugyanis nem egy gesztus, csak visszatérés a demokratikus, közszolgálati sajtóhoz, hogy a polgárok képesek legyenek tájékozódni, hogy az általuk megválasztott képviselők helyesen sáfárkodnak-e a rájuk bízott hatalommal. Mert ez jár nekik.

Nem úgy tűnik, hogy a kormány és körei tanultak a mostani önkormányzati buktákból, legalább is a médiumok alapállásán mit sem változtattak. Betiltásról beszél még maga a miniszterelnök is, amikor a Lokált a fővárosi vezetők száműzték a metróállomásokról. Holott ez csak annak szólt, hogy a Lokál hamis és egyoldalú híreket terjesztett évekig, s most kénytelen lesz az utcán terjeszteni a hazugságait. Senki sem tiltotta be és nem is tehetné, de ez a csúsztatás jellemző a kormány médiapolitikájára. És a kormányközeli tévék, újságok is leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy az ellenzéki önkormányzatok apró hibáit felnagyítsák, s szót sem ejtenek a várbéli nevetséges lakbérekről, vagy a fillérekért eladott belvárosi ingatlanokról. Az ő gyakorlatuk tehát mit sem változott, pedig ez a szisztéma kontraproduktív, a vereségük egyik oka is az egyoldalú tájékoztatás lehetett, hiszen az emberek nem hülyék. Az is utoljára az átkosban fordult elő, hogy egy ügyről (Csoóri-Borkai) csak a cáfolat jelenik meg, az eredeti információ nem. A választás után viszont hirtelen elkezdtek Borkaival foglalkozni, hiszen ezt állították be a vereségek egyik okaként. Nos, erről a logikai bukfencről sem olvastam még, s nem láttam, hogy a Hír TV-ben vagy a TV2-ben erről értekeztek volna Bayerék, Lomnicziék. Lelkük rajta.

A mai ellenzéki oldal régóta regnáló pártjai, s ez leginkább az MSZP-re vonatkozik sokszor bebizonyították, hogy nem nagyon értenek a sajtóhoz. A Népszabadságot sem darálhatta volna be a kormány, ha okosabban sáfárkodnak, s a Népszava sem csak azért menekült volna meg, mert valamit fel kell mutatni Brüsszelben, nem beszélve a Klubrádióról, amely adakozásból tartja fenn magát. Nos, a mostani törékeny helyzetben, amikor kapott az ellenzék néhány szeletet a hatalomból, nem lehet melléfogni, sőt össze kell rakni minden fillért, s  megadni a népnek, amely úgy tűnik, hivatalból nem jár, közszolgálati sajtót gyártani. Százat, ezeret, ahogy egykor vasutat építettek nagyjaink.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ