RSS Feed

Gorbi búcsúcsókja

Mogyorósi Géza - 2019. 11. 04. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Gorbi búcsúcsókja

Harminc éve, novemberben repedt meg a berlini fal. Ám előtte még nagy elánnal ünnepelte az NDK veterán vezetősége a Német Demokratikus Köztársaság 40. születésnapját. A díszvendég Mihail Szergejevics Gorbacsov volt.

Már az osztrák-magyar határnytás, s a prágai nyugatnémet nagykövetség menekültjeinek '89 szeptemberi kiutaztatása azt jelezte, hogy a Kreml lassan {?}
elereszti a kelet-berlini rezsim kezét. A nép már Honecker és cinkosai ellen tüntetett az utcán - Gorbit éltetve - , midőn Erich búcsúcsókot kapott Mihailtól. A naptár október 7-et mutatott. Megkezdődött a vissszaszámlálás. Noha több százezer német és szovjet egyenruhás volt fegyverben, viszonylag vértelenül zajlott le a berlini falomlás (1989. nov. 9.). Első közös karácsonyára, szilveszterére készült Európa szívében az oly' sokáig megosztott nemzet.

A mámort, persze - az 1990 őszén újraegyesített Németországban is - a kijózanodás, majd gyakran a kiábrándulás követte. Mine Kühn a Max-Planck-Intézet társadalomtudósa például arra emlékeztet a jubileumok kapcsán, hogy a keletnémet férfiak egészségi állapota rosszabb, mint a rendszerváltás előtt volt. Ugyanakkor a keleti asszonyok átlag nyugdíja napjainkban magasabb a nyugati hölgyekénél, akiket az NSZK-ban sokszor nem engedett a férjük dolgozni. A szociológusok számára természetesen nem újdonság, hogy az NDK-ban több szempontból szabadabbak voltak a nők, mint a bonni köztársaságban. Ahol már egy munkába lépéshez, vagy bankszámla megnyitáshoz, nem beszélve az abortuszról, is a házastárs engedélye kellett. A nyugati régiók máig tartó óvodai hely hiánya 2020 küszöbén tartós pedagógus (és nagyvárosi lakás) ínséggel társul – égtájtól függetlenül.  Örömhír viszont, hogy míg két évtizede, a megkérdezett németek harmada volt elégedetlen az életkörülményeivel, napjainkban 23 százalékos a kvóta: az emberek háromnegyede jól el van Angela Merkel birodalmában. Én is.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ