RSS Feed

Kiadatlan Lou Reed-dalokat találtak

Új Szó Online - 2019. 11. 03. 19:37:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kiadatlan Lou Reed-dalokat találtak

A 2013-ban elhunyt Lou Reed hatása a huszadik század rockzenéjére talán csak Bob Dylanéhoz mérhető. A Velvet Undergound tagjaként és szólóban is sokakat inspirált a punk, a glam, a noise rock és más indie irányzatok művelői közül. A napokban 12 kiadatlan dalát találták meg egy kazettán az Andy Warhol Múzeum archívumában - írja a pozsonyi Új Szó Online

Az akusztikus gitárkísérettel feljátszott számokat Lou Reed 1975-ben rögzítette, vélhetően saját lakásában, egy egyszerű mikrofonnal, mivel itt-ott utcazaj is beszűrődik. A kazettát mentorának és barátjának, a képzőművész Andy Warholnak ajándékozta, másik oldalára saját koncertfelvételeiből állított össze egy válogatást. 

A kazettára Judith Peraino, a Cornell Egyetem zenetudományi tanszékének professzora bukkant rá az archívumban. Elmondása szerint először fel sem ismerte a rockzenész hangját, csak később döbbent rá, ki énekli a tizenkét számot, amelyekből akár egy album is kitelne. 

A magnókazetta mintegy 3500 másik hangfelvétellel együtt került a múzeum tulajdonába Andy Warhol személyes zenei gyűjteményéből. Judith Peraino, aki könyvet ír Warholról, és az anyaggyűjtés során bukkant a kazettára, karrierje csúcsának tartja ezt a felfedezést. Külön hangsúlyozta az „ajándék” egyediségét és a magnókazetták elterjedésének hatását az emberek közti kommunikációra. 

"A válogatáskazettákon szereplő számok pedig új jelentést kaptak, személyes üzenetekké váltak, ha például a szerelmüknek, szüleiknek, kedves ismerősüknek küldték el őket”– mondta a zenetörténész, aki egy húsz másodperces részletet is megmutatott az egyik újonnan felfedezett Lou Reed dalból a vele készült videóban. 
Arról nem esett szó a beszélgetésben, hogy mi lesz az értékes felvételek sorsa, mikor és milyen formában hallhatja őket a nagyközönség. Lou Reed hagyatékát özvegye, Laurie Anderson, illetve egy ügynökség gondozza, ők egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Fotó: pbs.org
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ