RSS Feed

Kezdődnek a Cziffra Fesztivál felvezető programjai

Hegedűs Anna - 2019. 11. 02. 8:01:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kezdődnek a Cziffra Fesztivál felvezető programjai

Hagyományosan november 5-én Cziffra György születésnapján kezdődnek a Cziffra Fesztivált felvezető, előzetes programok. A pályájuk elején álló kiemelkedő tehetségek támogatása valamint a legnagyobb emberi teljesítmények elismerése céljából a Fesztivál 2017-ben díjakat alapított.

 Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ évről-évre november 5-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasainak hangversenyével emlékezik meg a zongoravirtuózról, aki gyerekkorát a kerületben élte. Ez alkalommal Pusker Júlia hegedűművész  (képünkön) és Szabó Marcell zongoraművész ad koncertet Angyalföldön. Szabó Marcell Junior Prima Díjas művész a közelmúltban a hamburgi Elbphilharmonieban lépett fel, valamint kiemelkedő munkát végez az orosz zene népszerűsítéséért hazánkban. Pusker Júlia az előkelő 5. helyezést szerezte meg idén nyáron a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny döntőjében. 

A két művész műsorán J. S. Bach: g-moll hegedű szólószonátája és Debussy Gyermekkuckó című műve szerepel, közösen adják elő C. Franck A-dúr szonátáját. A koncertre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a doryeva@kult13.hu e-mail-címen lehet, illetve a regisztrációs jegy a helyszínen megválható. 

„Az elmúlt években sikerült alapvető missziónkat, emlékápoló tevékenységünket megvalósítani. Cziffra György szellemi és művészi hagyatéka hosszú idő után hazatalált. Örülök, hogy ebből az örökségből táplálkozva, azt tovább építve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk - támogatóink segítségével -, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amelynek keretében eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket.” (Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője)

November 20-án “Ágyúk és virágok” Cziffra György emlékezete címmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezésében először valósul meg nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, amely Cziffra György életművét három szempont szerint dolgozza fel. A rendezvényen hazai és nemzetközi kutatók, valamint pályatársak tekintik át a kutatás már meglévő eredményeit. A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2019. november 6-ától lehet a https://www.mma-mmki.hu/hu/rendezvenyek/online-jelentkezes.html oldalon. 

November 23-án a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központban “Hommage a Cziffra” elnevezésű koncerten Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, valamint tanítványaik emlékeznek meg az 1956-ig a kerületben élő zongoraművészről. A belépés regisztrációhoz kötött. Az alábbi e-mail-címen lehet regisztrálni: info@cziffrakozpont.hu

Ötödik alkalommal várja a közönséget 2020 februárjában a Cziffra György Fesztivál, amelyet a világhírű zongoraművész emlékének ápolására hozott létre Balázs János zongoraművész 2016-ban. A nagy sikerű sorozat a kezdetek óta a legelismertebb művészekkel - mint Arcadi Volodos, Pierre Laurent Aimard, Vásáry Tamás, Mischa Maisky, Jose Cura, Bogányi Gergely, Jandó Jenő -, valamint nyitott művészetszemlélettel és műfajilag befogadó programstruktúrával várja a közönséget. A zenei programokon túl a Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A februári fesztiváleseményeket megelőzően november 5-étől – Cziffra György születésnapjától – kezdődően ünnepi hangversenyek, nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, kiállítás, mesterkurzus és gyerekeknek szóló programok kapcsolódnak a Fesztiválhoz. A február 16. és 23. között tartó Cziffra György Fesztivál 2020-ban is több helyszínen tartja programjait, sokszínű, egyedi témájú estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészekkel találkozhat a közönség.

A fesztivál kiemelt vendége idén Vadim Repin, a világ egyik legismertebb hegedűművésze, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével. Különleges este valósul meg Pál Feri atya és Vizi E. Szilveszter részvételével, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduójával.  Paganini virtuozitását idézi meg a „Paganini Plusz” koncerten Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész. A „Győztesek” koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba, többek között Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora). Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra Fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, melyben a tudatállapotok között kalandozunk a tudomány és a művészet segítségével, Balázs János zongorajátékának kíséretében. A füstös „Kedves presszót” varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel és Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten. A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg, egy különleges helyszínen, a Lóvasútnál. Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

A fesztivál előtt rendezik meg hagyományosan az egyre bővülő mesterkurzusokat. A zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika ének kurzusán is részt lehet venni a 10. kerületi Kroó György Zeneiskolában. 

„Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus és könnyűzenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt nyújt a zeneszerető közönségnek.” (Balázs János)


Programok:

2019. november 5. (kedd) 19:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
Cziffra György Emlékkoncert a 2019. évi Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel
közreműködik: Pusker Júlia (hegedű), Szabó Marcell (zongora)
 Köszöntőt mond Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója
J.S. Bach: g-moll hegedű szólószonáta (Pusker), C. Debussy: Gyermekkuckó L.113 (Szabó)
C. Franck: A-dúr szonáta (Pusker–Szabó)
 
2019. november 5. (kedd) 19:30 Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Hangverseny Cziffra György 98. születésnapján
Evgeny Kissin zongoraestje - „MVM Koncertek – A Zongora”
 L. van Beethoven: c-moll szonáta, (Pathetique) op. 13, Eroica-variációk, op. 35  ***  
L. van Beethoven: e-moll szonáta, op. 90, C-dúr szonáta, (Waldstein) op. 53
  
2019. november 20. (szerda) 10:00 Duna Palota
 „Ágyúk és virágok” – Cziffra György emlékezete – Első nemzetközi tudományos műhelytalálkozó 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezés
 
2019. november 23. (szombat) 19:00 Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ
„Hommage à Cziffra”  közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és vendégei

2020. február – Kroó György Zeneiskola
Mesterkurzus - Ének/zongora/hegedű

2020. február 16. (vasárnap) 16:00 Hegyvidéki Kulturális Szalon
„Szerelmi álmok – Liszt” című film vetítése
vendég: Hildebrand István, a film Kossuth-díjas operatőre
 
2020. február 17. (hétfő) 18:00 MOMkult
Józsa Judit kerámiaszobrász kiállításának megnyitója
A Steinway új „Spirio” zongorájának bemutatása

 2020. február 17. (hétfő) 19:30 MOMkult
Lélek és logika – Nyitóest
 meghívott vendégek: Pál Feri atya római katolikus pap, mentálhigiénés szakember
Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus, orvos, farmakológus
közreműködik: Lukács Miklós, Balogh Kálmán (cimbalom), műsorvezető: Bősze Ádám
 
2020. február 18. (kedd) 19:30 Zeneakadémia Nagyterem
Paganini +  
közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, 
Lendvay József Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes Művész
Oláh Kálmán Liszt Ferenc-díjas zeneszerző és zongoraművész, műsorvezető: Bősze Ádám
Paganini: Caprice no. 6 (g-moll), (Lendvay), Liszt: g-moll Paganini etűd (Balázs), 
Paganini – Oláh Kálmán: g-moll Paganini etűd (Oláh)
 
Paganini: Caprice no. 17 (Esz-dúr), (Lendvay), Liszt: Esz-dúr Paganini etűd (Balázs)
Paganini – Oláh Kálmán: Esz-dúr Paganini etűd (Oláh)
 
Paganini: Caprice no. 1 (É-dúr), (Lendvay), Liszt: É-dúr Paganini etűd (Balázs)
Paganini – Oláh Kálmán: É-dúr Paganini etűd (Oláh)
 
Paganini: Caprice no. 9 (É-dúr), (Lendvay), Liszt: É-dúr Paganini etűd, (Balázs)
Paganini – Oláh Kálmán: É-dúr Paganini etűd (Oláh)
 
Paganini: Caprice no. 24 (a-moll), (Lendvay), Liszt: a-moll Paganini etűd (Balázs)
Lutoslawsky: Paganini variációk a 24. caprice-ra (Balázs–Oláh)
Paganini: h-moll hegedűverseny 3. tétel „La campanella” (Lendvay–Balázs–Oláh)
  
2020. február 19. (szerda) 19:00 MOMkult
„Győztesek” koncertje - A koncerten fellépnek a Cziffra Fesztivál, a Bartók Világverseny és a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny díjazottjai, valamint a Virtuózok győztesei 
Horti Lilla Junior Prima Díjas operaénekes, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa
Pusker Júlia Junior Prima Díjas hegedűművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa
Balázs-Piri Soma zongoraművész, a Virtuózok korcsoport győztese
Balogh Ádám Junior Prima Díjas zongoraművész, a Bartók Világverseny díjazottja
Boros Misi Junior Prima Díjas zongoraművész, a Virtuózok korcsoportgyőztese
Devich Gergely Junior Prima Díjas gordonkaművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa
Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa
Ürmös Sándor cimbalomművész, a Nemzetközi Cimbalomverseny díjazottja
 műsorvezető: Bősze Ádám
 
2020. február 20. (csütörtök) 19:00 MOMkult, kupolaterem
TUDATÁLLAPOTOK Dr. Bagdy Emőke előadása
 közreműködik: Dr. Bagdy Emőke professzor emeritus, egyetemi tanár, pszichológus
Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, műsorvezető: Bősze Ádám
 
  2020. február 21. (péntek) 19:30 MOMkult
Bárest 
 közreműködik: Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz-zenekar
Sárközi Lajos Junior Prima Díjas hegedűművész és zenekara, műsorvezető: Bősze Ádám
 
2020. február 22. (szombat) 19:30 Lóvasút
Jazzical Trio
 Káel Norbert (zongora), Lakatos András (dob), Oláh Péter (bőgő)
 
2020. február 23. (vasárnap) 10:30 MOMkult, kupolaterem
Hangszerbemutató koncert gyerekeknek
Simon Izabella zongoraművész interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertje a társművészetek segítségével. közreműködik: Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei
 
2020. február 23. (vasárnap) 19:30 Zeneakadémia Nagyterem
Gálakoncert és díjátadó 
Vadim Repin hegedűművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész
Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Hollerung Gábor Liszt-díjas Érdemes Művész 
műsorvezető: Bősze Ádám. A Cziffra Fesztivál díjainak átadására a hangverseny első felében kerül sor.  
E. Grieg: c-moll hegedű-zongora szonáta, op. 45 (V. Repin – Balázs J.)   ***
P.I. Tchaikovsky: Valse Scherzo, Lenszkij áriája (Anyegin) (V. Repin – BDZ)
M. Ravel: Tzigane, E. Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16 (Balázs J. – BDZ)

 

Fotó: papageno.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ