RSS Feed

A magyar edző

Dalia László - 2019. 11. 03. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar edző

A magyar foci edző egy külön állatfaj. Állítom olyan különleges példány, hogy párja nincs a világon. Talán nem volt jó tanuló az iskolában, s amikor NB I-es csapatban játszott, akkor sem jutott messzire az érettségitől és miután felhagyott az aktív játékkal, ugyancsak nem ült be az iskolapadba. Jobb híján lett edző. És hát emlékszik egy-két dologra az edzésekről, neki senki ne tartson kiselőadást.

Egyszer beszélgettem Horváth Zsolttal, aki akkoriban az MTK csatára volt. Az apropó az volt, hogy éppen megszerezte a jogi diplomát. Nekem akkor nem mesélte el, hogy társai néha megszóltak az öltözőben, mert egyetemre jár, ezt csak akkor mesélte egy lapban, amikor visszavonult. Engem mindenesetre akkor teljesen meglepett, hogy visszafogott volt, szerény, szemben más focistákkal és nagy tisztelettel beszélt edzőjéről, Garami Józsi bácsiról. Ő nem állt edzőnek, ellenben menedzser lett és gyakran kommentál meccseket az egyik sportcsatornán. Másokkal ellentétben nagyon szakszerűen elemez és véletlenül sem beszél mellé, nem próbálja átírni, feljavítani a siralmas meccseket. Kár, hogy belőle nem lett edző, mert a műveltség, a felkészültség, az alázat, a folyamatos tanulás nélkülözhetetlen egy mai edzőnek Elég, ha Mourinho, Klopp vagy épp Löw lebeg a szemünk előtt.Olyan legendákról, mint Sir Alex Ferguson már nem is beszélnék, hiszen ő varázsló volt. hajdan nekünk is volt egy Baróti Lajosunk, nem is becsültük meg eléggé, pedig de jó lenne most egy hasonló mester...

Az utánpótlás a magyar foci tükre. Miután sorban égnek le utánpótlás csapataink a nemzetközi tornákon, s az akadémiákról nem érkezik erősítés a klubokhoz, a bizonyítvány már az ablakban van. Ám keressünk valami jót ebben a reménytelen világban. A 2002-es születési játékosokból felállt U17-es válogatott kijutott a brazíliai világbajnokságra. Nem is játszottak rosszul Nigéria ellen az első meccs első félidejében, de aztán a nigériaiak lefutottak bennünket, és érvényesítették fizikai erejüket is és 4:2-re leléptek minket. Preisinger edző szerint nem volt baj a fiúkkal, jól játszottak, csak egyéni hibák döntöttek. A második meccsen is vezettünk 2:0-ra, aztán a második félidőben az ausztrálok kiegyenlítettek. Megint jól játszottak a  fiúk, csak az egyéni hibák, meg a fáradtság. És  ezek után az edző még talált egy isteni vigaszt, miszerint ha 70 percig tartottak volna a meccsek, akkor most hat pontunk lenne. Hát, tényleg. Ám nincs baj, ha Ecuador ellen győzünk, tovább juthatunk. Persze, nem győztünk. 

Laikus lévén, csak néhány tényt szeretnék rögzíteni. A labdarúgó mérkőzések 90 percig tartanak vagy még tovább. Ha a csapat jól játszik, akkor egyéni hibák sincsenek, mert azok részei a játéknak. Ha az ellenfél játékosai lefutnak bennünket, s fizikai erejüknél fogva megnyerik a párharcokat, akkor a csapattal komoly baj van. S bár a játékosmegfigyelők nem a csapatokat értékelik, nem az eredmény érdekli őket, hanem egy-egy tehetségesnek látszó 17 éves, magyar fiút nem fognak feljegyezni. Az utóbbi tíz évben sok magyar fiatalt igazoltak le nagy európai klubok, de többségük azóta hazajött, nem tudott megragadni. Egyetlen kivétel van, Szoboszlai Dominik. Hogy is szokták volt mondani? A kivétel erősíti a szabályt, vagyis ezúttal a kudarcot.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ