RSS Feed

Lakájmédikusok alkonya

Csontos Tibor - 2019. 11. 13. 8:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lakájmédikusok alkonya

Hetek teltek el az önkormányzati választások óta, de még mindig nem boldogítja a postaládámat a nem is olyan régen önemlékművezőnek bemutatott kerületi polgármesterem önkormányzatilag pénzelt felettébb személyes kerületi lapocskája. Nagy zavar lehet a lakájmédia mintapéldányának számító lapocska szerkesztőségében, talán már fejek is hullottak, bár az is lehet, hogy most rendezik a sorokat és ezentúl őrkutyaként csaholni és nem a főnököt nyaldosni körbe-körbe.

Az említett kerületi újság tizenhat oldalából nyolc-kilencen bizonyosan láthattam a kerületünk polgárainak mesterét. Amint átadott, kezet fogott, ünnepi beszédet tartott, kerületfejlesztési koncepciótervek fölé magasodott, vendégeket fogadott, köszöntött, urbánus tereferén vett részt. Vagy egyszerűen csak ott van valahol, valamikor. A keresztrejtvény és a receptoldalon még nem találkoztam a fotójával, de komolyan: azzal sem lenne semmi gondom, ha megfejtésként adnák fel valamely összefüggésben.E polgimesti ragyogóan el volt az ő kis médiajátszóterén, a posztja bőségesen fizetett, az erre felkentek pedig húzták neki a médiatalpalávalót. 

A lakájmédikusok - egyik tanult barátom szóleleménye -  persze másutt is hosszú nyelvet növesztettek. Az egyik kisváros lakói már a polgármester becenevével helyettesítik a helyi televízió eredeti elnevezését. Egyfajta kiskirályság lenyomata a városi tévé ott, ahol állítólag már csak ez első éjszaka joga nem illeti meg a hűbérurat. E kistévé híradója hajdanvolt dicsőségtáblákat idéz, örömódás, kenetteljes, szinte szociálista, reálista tudósításokkal A lakájmédikusok pulikutyát megszégyenítő lihegéssel tolmácsolják gazdájuk szavait, nélkülözik a kritikai érzéket, lojalitásuk egyetlen korlátja nyelvük hosszúsága. 
Magyar ember nem érzi jól magát, ha nincs előtte egy fenék - mondta volt Hofi Géza, akinek színre lépését egy honanya annak idején parlamentárisan kívánta megtiltani. Jelentem, Keleten, legalábbis e képesített újságot tekintve a helyzet változatlan

Változás lesz viszont Budapest nyolcadik kerületében, ahol az új polgármester első feladatainak egyikeként felszámolta az általa csak propagandának tartott kerületi lapot és újat indít. Hiteles, igazmondó újságot. A legutóbbi önkormányzati választások kampányos időszakában a Baján megjelenő Bácska Napló példátlan módon torzított fényképeket társított az ellenzéki képviselőjelölteket bemutató összeállításában. Miután azonban a városban ellenzéki polgármester győzött, a lap főszerkesztője a szerkesztőség nevében bocsánatot kért. "Baja új polgármestere a sajtószabadság és az objektív újságírás híve, ennek szellemében tevékenykedhet a szerkesztőség" - írta új morális jelmezt öltve a főszerkesztő, aki tehát eleddig, magát újságírónak, főszerkesztőnek vallva nem volt híve a sajtószabadságnak és az objektív újságírásnak. Azaz már az önkormányzati választás másnapján le kellett volna mondania. Nyilván ő sem érzi jól magát, ha nincs előtte egy fenék. Ennyi az egész. Egyszerűen feneket kell cserélni. Ezúttal a sajtószabadság és az objektív tájékoztatás jegylében. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ