RSS Feed

Jean-Claude megy, Ursula jön

Mogyorósi Géza - 2019. 10. 31. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jean-Claude megy, Ursula jön

Dr. Ursula von der Leyen a szavazatok többségét besöpörve irányíthatja 2024 végéig - Jean-Claude Juncker utódjaként - az Európai Bizottság munkáját. Stílusváltást sejtek a magas belgiumi poszton! A sportos német politikusnő {a védelmi tárca korábbi, kereszténydemokrata minisztere} Berlinből kicsit hazaérkezik Brüsszelbe.

Hiszen az 50-es évektől az édesapja már dolgozott az EU elődjénél a belga fővárosban: leánya ott született és első iskolás tapasztalatait is Brüsszelben szerezte. 1971-ig élt külföldön a franciául és angolul egyaránt kitűnően beszélő, ragyogóan lovagló - későbbi - orvosnő. Szóval politikus családból startolt {a férje révén nemesi címmel büszkélkedő} dr. Ursula von der Leyen karrierje. Igaz fiatalon előbb a régészettel, majd a közgazdaságtannal kacérkodott - a londoni diák hétköznapokba is belekóstolva. A 80-as években orvostudományt hallgatott Hannoverben: egyszerre lett friss diplomás és feleség. Heiko von der Leyen professzor 1986-ban vezette oltárhoz Usulát, aki hét - igen 7 ! - gyermekkel, köztük ikrekkel ajándíékozta meg vállalkozóként is sikeres férjét.

Mielőtt a CDU színeiben a berlini nagypolitika színpadán felbukkant a törékeny asszony, négy esztendőt az USA-ban töltött az egyre gyarapodó von der Leyen família. A professzor Kaliforniában kutatott, dolgozott, neje szült, s még fényesebbre csiszolta idegennyelv tudását. Amit 2005-től már dr. Angela Merkel legelső, nagykoalíciós kormányában kamatoztathatott. Washingtontól Kabulig és Londontól Moszkváig beutazta (hivatalosan) a világot. Legutóbb, mint a német védelmi tárca irányítója. A „Rózsácskának” becézett kereszténydemokrata miniszter hat éves tevékenysége a Bundeswehr „parancsnokaként” gyakorta került a kritikák kereszttüzébe. Ki a német hadsereg személyi és technikai állományának gyengítésével vádolta meg Ursulát, ki a külsős „tanácsadók” sok tíz millió eurós honoráriumát firtatta. Ezért is érte váratlanul az EU-ban a képviselőket, hogy a fejük felett a csúcsjelöltek helyett „váratlanul” (az ősszel 61. születésnapját ünnepelt) Brüsszelben alig ismert asszony személyében egyeztek meg a kormány- és államfők. Ha „Hallo Diktator”-ral nem is köszönti majd dr. Orbán Viktort Ursula asszony - mint Jean-Claude tette arcpacskolás kíséretében anno Rigában -, az stílusváltást tükröz, hogy a minap a leendő „főnöknő” nem hagyta, hogy kézcsókkal üdvözölje a dörzsölt magyar „vezír”.

Visszapillantás. Emlékezetes, hogy Strassburgot - azokban a forró nyári hetekben nevezhettük volna Stresszburgnak is! - 13 nap kampányolással sikerült meghódítania Ursulának, a luxemburgi Jean-Claude leendő utódjaként. Így szerény voksdiadalt aratva, 2019 végétől lehet mintegy 30 ezer munkatárs (és 510 millió európai polgár) frontasszonya  „Rózsácska”. Az Európai Bizottság első női vezetőjére kemény kihívások várnak. S nem csupán a klímavédelem terén! Talán megkezdődhet végre az erős és egységes EU megteremtése. „A belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani” - vélik sokan a tagállamokban. Ebben talán Budapest is partnere lesz Brüsszelnek!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ