RSS Feed

Érdekfi

Csontos Tibor - 2019. 11. 05. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Érdekfi

Ott van ugye, Szigligeti Ede romantikus lelkületű poétahőse, Liliomfi, s persze az ő barátja, a színész Szellemfi. Makk Károly hatvanöt éve forgatott, máig üdének ható filmjének köszönhetően az előbbihez végérvényesen a még csikó Darvas Ivánt társítjuk, az utóbbihoz pedig a zseniális Pécsi Sándort. És hát itt van korunk hőse, Érdekfi, a mindennapi színjátékok főszereplője, akinek alakjához mindenki más-más arcot társíthat a környezetében. Érdekfiből ugyanis nagyon sok van. Ott vannak minden kilométerkőnél.

Érdekfi haszonelvűen érez, gondolkodik és létezik. Kapcsolatrendszerei hálóját is úgy szövögeti, hogy ezek a kapcsolatok hozzanak valamit a konyhára. Legyen az valamilyen meghívás, vagy bármilyen kézzelfogható valami. Gyakran műbarátságokat köt, ami nem esik nehezére, hiszen érzelemmentesen él. Ezekből is valamiféle hasznot remél - valamiért valamit -, újabb kapcsolati hasznot, az ő házilag barkácsolt bölcsessége nem terjed tovább ezeknek a bezsebelésénél. A társadalmi munkamegosztásban betöltött pozíciójának köszönhetően nagy emberek társaságában foroghat, amit kifejezetten élvez, úgy véli, ezektől a találkozásoktól már ő is valaki. Úgy szervezi munkáit, kapcsolatait, hogy abból mindenképpen származzon valamilyen haszon, valami olyasmi, amiért neki nem kell pénzt adnia. 

Érdekfi persze simlis is, mert hát aki elsősorban a saját érdekeire játszik, az nem lehet másmilyen, csak simlis. Titkolózik, nem árul el semmit, ami a leghalványabban is utalna arra, hogy ő bizony jól jár és jól járt. Akár mások, mi több, a hozzá közel állók rovására is. Igyekszik elsőként belenyúlni a húsos fazékba és kizárólagos jogot szerezni arra, hogy csak neki jusson a tortából. Mindent magának akar, ami úgymond, potya. Ez az élete, a potyázás, számára az Ide nekem az oroszlánt is! azt jelenti, hogy Ide nekem mindent, ami ingyen van! Érdekfi fedőneve Potyafi. Pozíciója lehetővé teszi, hogy több mindenhez hozzájuthat, ami másoknak pénzébe kerül, de mindezt sajátjaként kezeli, pedig ezek az előnyök csupán a pozíciójának járnak, nem az ő kisstílű személyének, ezért is illene megosztania másokkal, de hát ez eszébe sem jutna. 

Érdekfi korunk hőse, a potyázás császára, mások kihasználásának nagymestere. Pragmatikusan tesz-vesz, még a magánéletét is úgy tervezte-szervezte mindig is, hogy abból, mindegy milyen, de személyes haszna legyen. Lehet, hogy vezetéknevet kellene változtatnia, annyi -fi-vel végződő név van, bőven beleférne az Érdekfi név használata. Egyébként is nomen est omen, a név kötelez. Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ