RSS Feed

Szenzáció az 1848-as ereklyegyűjtőknek

mix - 2019. 10. 30. 17:02:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szenzáció az 1848-as ereklyegyűjtőknek

Rengeteg értékes ritkasággal indította a Darabanth Aukciósház az őszi nemzetközi árverését az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére. A gyűjtők minden pénzt megadnak a forradalmi ereklyékért. Így most szenzációszámba megy Görgei Artúr 1848-as kézzel írt hadiparancsa és Budavár elfoglalásakor közzétett kiáltványa.

Görgei Artúr száz évig a nemzet árulójának számított, mert a honi történészek többsége Kossuth ideáit fogadta el. A híres „Cassandra-levél” volt ennek a megalapozója – mondta a MixOnline-nak Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház cégvezetője. A szakértő maga is rajong ezért a történelmi korért. Görgei több bátor húzással, merész tettel hívta fel magára a figyelmet, a magyar honvéderő legfiatalabb tábornokaként. Egy ország jegyezte meg nevét, amikor forradalom elárulójaként statáriumi bíróssággal felakasztatta Zichy Ödönt. A gróf csomagjában átvizsgálásakor ugyanis megtalálták a Jellasics által kiállított menlevelet és egyéb gyanús iratokat, amelyek a magyar kormány ellen lázították a délszlávokat. Görgei, miután megvizsgálta a bizonyítékokat hazaárulásért halálra ítélte Zichy Ödönt, a Csepel-szigeten található Lóréven (a mostani kompkikötő közelében) felakasztották. 

Görgei, aki éppen 1848-ban változtatta nevét a polgári „pontos i” végződésre, hosszú kort ért meg. A szabadságharc bukását követően Ausztriába internálták. Ebben az időszakban írta meg, és 1852-ben német nyelven megjelentette kétkötetes emlékiratait. Csak 1867-ben, a kiegyezés után térhetett vissza Magyarországra. Testvére, Görgey István házában élt 1916-ban, 98 éves korában bekövetkezett haláláig.
A két irat után óriási az érdeklődés – tudtuk meg a cégvezetőtől. A kézzel írt hadparancsa lefoglalt fegyverek sorsáról intézkedik. 150 ezer forintról indul, de már sokan érdeklődnek. Az irat becsét tovább növeli, hogy több neves tiszt is aláírta. A honvédtábornok parancsa schwehati ütközetben zsákmányolt puskák átadásáról Lipthay őrnagynak, majd tőle Kamermayer századosnak szól. Ő kettejük saját kezű átvétel igazolásával és aláírásukkal ellátott katonai irat minden gyűjtemény szép darabja lehet. A schwehati csata végül magyar vereséggel végződött, de Görgei váratlan bátor húzásaival akkor is katonai sikereket aratott, és a csata után léptették elő tábornokká.  
A másik szenzáció: 1849. május 21-én nyomatott kisplakát, amelyet a sereget irányító Görgei beleegyezésével nyomtattak. Buda bevételét hirdeti, ezen tömör megfogalmazással: „Öröm-Hir! Buda május 21-n reggeli 6 1/2 órakor vitéz seregeink által rohammal bevéve ismét a' magyaré és lesz is örökre az mert egy az Isten és igaz. Leborulunk előtte, és szívünk méljéből kiáltunk: Istennek hála! Éljen a' Haza! Éljen a vitéz sereg!” A rendkívüli ritkaság után közgyűjtemények is érdeklődnek, így a november közepén záruló nemzetközi árverésen, ahova online lehet téteket tenni, vélhetően nagy harc várható.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ