RSS Feed

Kurtág Mártát méltatja a The New York Times

mti - 2019. 10. 29. 12:09:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kurtág Mártát méltatja a The New York Times

A napokban 72 esztendős korában elhunyt Kurtág Mártát méltatta a The New York Times hétfői melléklete. A Kurtág-házaspárról készült fényképekkel és Kurtág Márta egyik fiatalkori fotójával kiegészített féloldalnyi cikk nemcsak méltatta, hanem elemezte is Kurtág Márta munkásságát.

    A szerző legendásnak nevezte az elhunyt művészt, és kiemelte a magyar zenei életben játszott, zeneoktatóként is kiemelkedő - az amerikai lap szerint döntő - szerepét. Megjegyezte, hogy bár zongoraművészként jelentős szólókarriert is magáénak tudhatott, minden elért eredményét maga is a Kurtág Györggyel 1947-ben kötött házasságának tulajdonította. "Már a kezdet kezdetén György és én a repertoárt is felosztottuk magunk között. Ha én Schumann fisz-moll zongoraszonátáját játszottam, akkor ő a g-moll zongoraszonátát adta elő" - idézte a lap az elhunyt művészt.     Az emlékező cikk felidézte Kurtág György a The New York Timesnak korábban adott egyik interjúját is, amelyben a zeneszerző-zongoraművész a Végjátékok című, Samuel Beckett drámája milánói bemutatója alkalmából 2018-ban nyilatkozott a hitveséről is. "Nemcsak a hangszereléshez adott tanácsokat, hanem lényegében részt vett a komponálásban is" - fogalmazott akkor Kurtág György.
    "Csodálói szerint Kurtág muzsikája valamiképpen mindig tükrözte (Kurtág Márta) hatását" - fogalmazott a cikkíró. Felidézte Ucsida Micuko japán zongoraművész szavait is, aki 2017-ben, amikor a Kurtág-házaspárt a Franco Buitoni-díjra jelölte, úgy fogalmazott: Kurtág zenéjében "kiteljesedik az egymás iránt érzett mély szeretetük. (...) A zenét együtt élik".  
    "Úgy érezted magad, mintha egy bensőséges családi ügybe nyertél volna bepillantást. A Kurtág-házaspár egymásra mosolygott és hagyta, hogy a zene magával ragadja őket, láthatóan megfeledkezve arról, hogy a koncertteremben zeneimádók követték őket" - idézte az amerikai napilap a The New Yorker 2006-ban, Kurtágék egyik amerikai fellépése után megjelent méltatást is.
    A The New York Times részletesen bemutatta az esztergomi születésű Kurtág Márta életútját, tanulmányait, karrierjének egyes epizódjait is.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ