RSS Feed

Restaurálják a Győztest

nti - 2019. 10. 10. 18:56:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Restaurálják a Győztest

Jelentős restaurálásra szorul, ezért eltávolították talapzatáról a Belgrád jelképének számító Győztes elnevezésű szobrot, így a belgrádi vár bástyája a következő fél évben üresen áll majd.

    A Győztest 1928-ban állították, az első világháború végének szerbek számára is fontos eseménye, a szaloniki front áttörésének tizedik évfordulóján.
    A sólymot és kardot tartó meztelen férfit ábrázoló szobor Ivan Mestrovic alkotása. Az emlékmű 425 centiméter magas és megközelítőleg másfél tonnát nyom, talapzatról való eltávolítása így több órát vett igénybe.
    A munkálatokat élőben követhették az érdeklődők Belgrád főterén, valamint a közösségi médiában. 
    A műemlékvédők régóta figyelmeztettek arra, hogy a 91 éves szobor felújításra szorul, sérülései között több második világháborús golyónyom is található, és mivel a szobor belülről üreges, darazsak fészkelték be magukat a belsejébe.
    A feltételezések szerint a befolyó víz miatt a belső vasszerkezetet teljes mértékben szétmarta a rozsda, így azt is ki kell majd cserélni. 
    Ez az első eset, hogy az emlékművet felavatása óta leemelték a talapzatáról. A kiemelt jelentőségű kulturális javak sorába tartozó alkotást egy szendrői (Smederevo) műhelyben állítják helyre, és a feltételezések szerint a jövő februárban kerülhet vissza eredeti helyére.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ