RSS Feed

Mi is az a zaklatás?

Regös István - 2019. 10. 05. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mi is az a zaklatás?

Ha az a bizonyos #meetoo hangulat azt érte el, hogy a férfiak, ne adj’ Isten, a nők gondolkodjanak el, még mielőtt bármilyen kellemetlen mozdulatot tesznek, máris elért vele valamit. Például azt, hogy a társadalom megpróbálta meghatározni a zaklatás fogalmát. Mégpedig úgy, hogy ez ne borítsa fel az évezredek alatt kialakult érintkezési formákat, amelyekben a férfi, mint vadász, a nő, mint zsákmány nem úgy szerepel, hogy a nőnek nem jár a védelem, hanem úgy, hogy a férfi nyugodtan szerethesse, kívánhassa az asszonyokat.

Így maradt fenn az emberiség. Még egyszer: a nő nem lehet szabadon választott préda, a férfi pedig csak azt teheti, amihez engedélye van, és lett légyen férfi vagy nő, senki nem élhet vissza fölényével, hatalmával. Például a nő házasságban sem lehet szexuális tárgy, hanem társ, aki tiszteletet, szeretetet érdemel. Ha itt megállt volna a #meetoo, nem is lenne semmi baj. 


Először tisztázzuk a fogalmat!

Az a baj, hogy továbbra sincs megegyezés abban, hol kezdődik, és hol végződik a zaklatás. Pedig egyáltalán nem bonyolult. Minden olyan verbális vagy manuális érintkezés, amelyhez mindkét partner nem egyenlő joggal járul hozzá, az szerintem zaklatás. Nagyon sokáig azért nem került napirendre ez a téma, mert a nőknek, akiknek sokszor a legegyszerűbb jogokért is harcolniuk kellett, mindig nehezebb volt erről beszélni. A társadalmi ranglétrán mindig alul helyezkedtek el, és sokszor éppen ez a kiszolgáltatottság kényszerítette rá őket, hogy alázatot tanúsítsanak. Mindennek azonban már vége szakadt. A művelt társadalmakban - remélem Magyarországon is - a nők egyre inkább elvileg ugyanolyan jogokkal rendelkezhetnek, és ugyanazért a munkáért lassan már ugyanazt a bért kapják, mint a férfiak.


Kacagj, és ne háborúzz!

A humor erősíti az immunrendszert, és néha könnyebben old meg gondokat, mint bármilyen harc. Ma már az interneten kering az a kérdés, hogy ki volt a teremtésben az első zaklató? Gondolom, már olvasóim is ismerik a választ, természetesen Éva, mert a Paradicsomban az ő kis almácskájával igencsak felkeltette Ádám figyelmét. Mivel Ádám akkor még nem tudta, mi is a teendője, az Úr gondoskodott róla, hogy hamar rájöjjön, mire való a teste. Az Úr azt mondta: Sokasodjatok! Ádám, ha akarta, ha nem, részt vett ebben a produkcióban. Ettől kezdve, a mi kis esendő férfitársaink hozzáfogtak a sokasodás akciótervének megvalósításához. Itt kezdődtek a gondok: benépesült a Föld, de kiderült, hogy nem mindenki nem mindenkivel akar sokasodni. Nagyon sok idő kellett, hogy rájöjjenek a férfiak, nemcsak kötelező, de hasznos is úgy sokasodni, mint annak a rendje. A huszonegyedik században lassan, de biztosan megtanuljuk, hogy a sokasodás szabályai mindenkire kötelezőek.


A szabály olyan egyszerű, hogy csak gondolkodni kell

Nem üldözni kell egymást és nem a bíróságoknak kell eldönteni, ki akarjon a másikkal sokasodni és ki nem. Ez olyan játék, amely csak önkéntes lehet és mindkét fél részéről teljes egyetértésben. Hölgyeim és Uraim! Szíveskedjenek úgy élni, és ez a párkapcsolatokra is érvényes, hogy sem a férfi, sem a nő nem kötelező szexuális programot végrehajtó társ. Tudniuk kellene humorosan értékelni és érteni Karinthy Frigyes nagy mondását: A férfi és a nő soha nem érthet egyet, mert mindegyik mást akar, a nő férfit, a férfi a nőt. Ez azt jelenti, hogy mindkét nem érdekében tanuljunk meg tisztességgel bánni egymással! A harc bénít, a sokasodásnak nincs párja.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ