RSS Feed

Ránki Dezső zongoraestje a Müpában

mti - 2019. 09. 20. 17:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ránki Dezső zongoraestje a Müpában

Schumann és Beethoven művei szólalnak meg Ránki Dezső zongoraestjén szombaton a Müpában az MVM Koncertek - A Zongora-sorozatban.

A koncert első felében Beethoven művek csendülnek fel, az Esz-dúr zongoraszonáta után a közönség részleteket hallhat a 6 bagatellből, majd a zeneszerző egyik korai darabját, az E-dúr szonátát tűzi műsorra a kétszeres Kossuth-díjas művész.
    A Beethoven darabok után a korai romantika egyik legkiemelkedőbb alkotása, Schumann C-dúr fantáziája hangzik el. A művet Schumann Lisztnek dedikálta egy bonni Beethoven szobor felépítésének hozzájárulásaként.
    Ránki Dezső 1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként, 18 évesen nyerte meg a Zwickaui Nemzetközi Schumann-verseny 1. díját, azóta világszerte koncertezik. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal és számos neves karmesterrel, mások mellett Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával.
    Klukon Edit társaságában 1985 óta ad koncerteket négykezes és kétzongorás művekkel. Az utóbbi években Berlinben, Párizsban, Tokióban, New Yorkban, Londonban is volt fellépésük. A BMC kiadónál megjelent közös lemezeiken Liszt, Satie és Dukay kompozícióit hallhatják az érdeklődők.
    Ránki Dezsőt 1973-ban Liszt-díjjal, 1978-ban Kossuth-díjjal, 1982-ben Budapest Főváros Művészeti Díjával, 1984-ben Érdemes Művész címmel, 1988-ban Bartók-Pásztory-díjjal, 1990-ben Kiváló Művész címmel, 2005-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki. 2006-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetésben részesült, 2008-ban pedig másodszor is Kossuth-díjat kapott.
    A Zongora sorozat következő vendége a Müpában Jevgenyij Kiszin lesz november 5-én.
    Az MVM Koncertek októberben a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivállal folytatódnak október 3. és 6. között.


Fotó: jegy.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ