RSS Feed

Negyven milliárd koronás hiány

mti - 2019. 09. 16. 18:46:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Negyven milliárd koronás hiány

Negyven milliárd koronás (520 milliárd forint) hiánnyal számol a cseh költségvetés jövő évi tervezete, amelyet hétfőn fogadott el a koalíciós cseh kormány - közölték a kormány Twitter-oldalán a kabinet ülése után.

A költségvetési tervezetet ezután a képviselőház elé terjesztik, amelynek december elejéig kell meghoznia a végső döntést. A parlamenti felsőház, a szenátus a költségvetésben nem illetékes.
    A 2020. évi cseh költségvetési tervezet a kiadási oldalon 1618,1 milliárd koronával, a bevételi oldalon pedig 1578,1 milliárd koronával  számol. A tervezett költségvetési hiány 40 milliárd korona, amely  megegyezik az idei tervezett hiány összegével.
    Milos Zeman köztársasági elnök, aki személyesen is részt vett a kormányülésen, újságíróknak azt mondta, hogy elégedett a tervezettel és a várható parlamenti jóváhagyás után azonnal aláírja.
    Az ANO-mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alkotta kormánykoalíció szerint a jövő évi költségvetés prioritásai a nyugdíjemelés, a pedagógusi fizetések emelése, a családtámogatások növelése, a tudományos kutatás, a sport és a beruházások nagyobb támogatása.
    A két kormánypárton kívül az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) is bejelentette, hogy egyetért a költségvetés céljaival és kész azt megszavazni a parlamentben. Miután a kormánykoalíciónak csak 94 szavazata van a 200 tagú alsóházban, a költségvetés elfogadásához szüksége van a 15 kommunista képviselő támogatására is.
    Más ellenzéki erők ugyanakkor bírálják a tervezetet, mert szerintük a jó gazdasági növekedés idején nem szabadna hiányos költségvetést készíteni.
    
    


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ