RSS Feed

Bécs és az ötven felettiek

Eurokomm PR - Budapest - 2019. 09. 12. 9:24:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bécs és az ötven felettiek

Az ötven év feletti tartósan munkanélkülieket célozza az osztrák főváros 12 millió eurós munkahelyteremtő csomagja, a „Joboffensive 50plus”. A 2020 végéig tartó program során ötszáz 50 év feletti munkanélkülit szeretnének álláshoz juttatni.

Az ötven év felettiek változatlanul rosszabb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, mint a fiatalok - akkor is, ha egészségesek, jól képzettek, rugalmasak és motiváltak. Annak ellenére, hogy a valós adatok például egyáltalán nem igazolják azt az előítéletet, hogy az idősebb munkavállalók többe kerülnek és gyakrabban vannak táppénzen. A fiatalok ugyanis sokkal többször jelentenek beteget. Igaz, rendszerint rövidebb ideig maradnak otthon – mondta Michael Ludwig bécsi főpolgármester a „Joboffensive 50plus” munkahelyteremtő program bejelentése alkalmából. 

Peter Hanke városi tanácsnok azt is elmondta, hogy 2012 és 2018 között az ötven év feletti regisztrált álláskeresők száma 21.713-ról 34.988-ra emelkedett, ami 61 százalékos növekedést jelent. Ugyanezen időszak alatt 20-ról 23,7 százalékra nőtt az arányuk a bécsi munkanélküliek között. 
Éppen ezért a város úgy döntött, hogy szárnya alá veszi az idősebb munkanélkülieket és konkrét intézkedésekkel segíti az elhelyezkedésüket. A most bejelentett „Joboffensive 50plus” keretében ötszáz 50 év feletti tartósan munkanélkülit szeretnének álláshoz juttatni a városi cégeknél, az önkormányzatnál, a vele együttműködő közhasznú szervezeteknél és a programban résztvevő magáncégeknél. 

A 2020 végéig futó program összköltségvetése 12,2 millió euró, amiből kétharmadot a Munkaügyi Hivatal, az AMS finanszíroz, a maradék egyharmadot pedig a város állja a Munkavállalók Bécsi Támogatási Alapján, a "Waff"-on keresztül. A programba olyan 50 év felettiek jelentkezhetnek, akik három hónapnál hosszabb ideje regisztrált munkanélküliek. Ők egyéves munkaszerződésre számíthatnak a legkülönbözőbb szakmákban és foglalkozási körökben a könyvelőtől a buszsofőrön át a szociális munkásig. 

Városi cégek és civil szervezetek esetén egy éven át a város és a Bécsi Munkaügyi Hivatal vállalja át a munkavállalók teljes bérköltségét, míg privát cégek esetén 66,7 százalékos hozzájárulást nyújtanak a bérköltségekhez és járulékokhoz. A magasabb támogatás az EU versenyjoga miatt nem megoldható. A program célja, hogy az így álláshoz jutó 50 év felettieket a támogatott egy éven túl is alkalmazzák. 

A program 2019. szeptember 18-án információs rendezvénnyel indul, amelyre mintegy 2.500 érdeklődőt várnak. Őket a munkaügyi hivatal levélben értesítette a lehetőségről. Az állásbörzén az érdeklődők rögtön elkészíthetik pályázati anyagukat és találkozhatnak a leendő munkáltatókkal. A programban eddig 65 szervezet vesz részt 1.800 betölthető munkahellyel.


Fotó: PID Jobst
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ