RSS Feed

Asztalitenisz Eb: bronzérmes a magyar női válogatott

mti - 2019. 09. 07. 17:20:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Asztalitenisz Eb: bronzérmes a magyar női válogatott

Bronzérmesként zárja az asztaliteniszezők nantes-i csapat Európa-bajnokságát a harmadik helyen kiemelt magyar női válogatott, miután a szombati elődöntőben 3-1-re kikapott a honosított kínai játékosokkal felálló, hetedikként rangsorolt portugáloktól, így nem jutott a fináléba.

Ezt megelőzően legutóbb 2011-ben, Gdanskban sikerült a magyar női csapatnak Eb-dobogóra állnia, akkor is harmadik lett.
    A szombati meccsen magyar részről nem Póta Georgina, hanem Madarász Dóra (a világranglistán 58.) vívta az első találkozót, ellenfele a 40 éves, tollszárfogásos technikával játszó Yu Fu (39.) volt. Bár a 26 éves magyarnak voltak remek megoldásai, nem tudta megszorongatni a 2016-os budapesti Eb ezüstérmesét, a júniusban Európa Játékok-győztes Yu három szettben nyert.
    A második párban a kétszeres kontinensbajnok Póta (32.) a nála kilenc évvel fiatalabb, Yuhoz hasonlóan Kínában született, 25 éves Shao Jienivel (88.) csapott össze, s a világranglista-helyezések közötti különbség azt vetítette előre, hogy sikerülhet az egyenlítés. A balkezes rivális azonban máshogy gondolta, felszabadultan játszott, nagyszerűen szervált, s ahogy jöttek a pontok, egyre inkább extázisba került. Póta ugyan próbált nyugodt maradni, de végül négy szettben alulmaradt, a magyar válogatott pedig nagyon távol került a döntőtől.
    Pergel Szandrára (66.) várt a feladat, hogy Leila Oliveira (166.) ellen visszahozza a reményeket, s ő nem is okozott csalódást. Bár az első játszma szoros küzdelem után az ellenfélé lett, a folytatásban a budaörsiek 30 éves, balkezes játékosa tudásával ellensúlyozta Oliveira lelkesedését és sikerült szépítenie.
    Következett a két éljátékos összecsapása, Yu Fu és Póta csatája. A magyar asztaliteniszező ezúttal is csak egy szettet tudott nyerni, Yu pedig magabiztosan menetelt a győzelem felé, amit végül megérdemelten meg is szerzett a csapatának.
    "Most egy kicsit csalódottak vagyunk, de összességében maximálisan elégedett vagyok a csapattal. Ha valaki a rajt előtt azt mondja, hogy a négy közé jutunk, szó nélkül aláírtam volna" - nyilatkozott az MTI-nek a szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán. "A mai meccsen is több szoros játszmánk volt, talán ha pénteken nem este fél 11-ig játszunk, több esélyünk lett volna" - fűzte hozzá.
    A szakember elmondta: az előző világversenyeken többször is pechesen véreztek el, de úgy érzi, a júniusi, minszki Európa Játékokon - ahol ugyan negyedikként zártak, de a lengyelekkel és a románokkal is végletekig kiélezett meccset játszottak - "áttört valami" a játékosokban, s azóta elhiszik, hogy mindenki ellen van esélyük.
    "A világranglistás helyezéseknek köszönhettük ezt a jó kiemelést az Eb-n, és így a csoportból is egyszerűbb volt továbbjutni. A negyeddöntőben aztán szerencsére az ukránokat kaptuk és nem az osztrákokat. Nagyon megérdemelték a lányok ezt az érmet" - jelentette ki a kapitány.  
    A másik ágon a lengyeleket simán legyőző, címvédő románok jutottak a fináléba.
    A magyar válogatottnak Pótán, Madarászon és Pergelen kívül Hartbrich Leonie volt még a tagja, de ő nem jutott játéklehetőséghez a tornán.
    Mindkét nemnél 24 csapat vesz, illetve vett részt a franciaországi kontinensviadalon, a nyolc-nyolc csoportból csak az első helyezettek jutottak a kieséses szakaszba. A magyar férfi válogatott a csoportkör után búcsúzott.
    A döntőket vasárnap rendezik.

    Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):
    elődöntők:
    nők:
Portugália (7.)-Magyarország (3.) 3-1
------------------------------------
Yu Fu-Madarász Dóra 3-0 (9, 5, 9)
Shao Jieni-Póta Georgina 3-1 (7, -7, 9, 9)
Leila Oliviera-Pergel Szandra 1-3 (11, -5, -7, -8)
Yu Fu-Póta 3-1 (9, 4, -7, 4)

Románia (1.)-Lengyelország (11.) 3-1

    később:
    férfiak:
Svédország (2.)-Portugália (10.) 16.00
Németország (1.)-Franciaország (3.) 19.00


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ