RSS Feed

NSZK: izgalmas őszi meccsek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 09. 02. 17:27:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NSZK: izgalmas őszi meccsek

A nyár elején betegeskedő német szövetségi kapitány, Jogi Löw megfiatalította teamjét. Ám márciusban a szerb srácok (1:1) mégis szívatták erősen a négyszeres világbajnok teamet. De röviddel később a germán fiúk megleckéztették a holland riválisokat – idegenben (2:3) győztek! Visszavágó szeptember 6-án.

Joachim Löw az egykori focista 2006 végén vette át a germán válogatott munkájának irányítását Jürgen Klinsmanntól. Júniusban Fehéroroszország csapatát verték meg (0:2), majd egy másik, hajdani szovjet tagállamot is elgatyáztak. NSZK-Észtország 8:0. A német team 955. nemzetközi rangadója szerintem tetszett Jogi Löwnek is, aki betegsége miatt nem drukkolhatott a mainzi kispadon, ám a diadal gyógyír lehet testének, lelkének. Pláne, hogy sok bírálat érte személyét az elmúlt hónapokban és a - 2019-ben már bő 7 millió tagot és 25 ezer labdarúgó egyesületet tömörítő - a DFB-t. {Deutscher Fußball-Bund e. V.}. Melynek (éppen változó) vezetősége a múlt évi gyenge-közepes szereplések dacára sem tervezi az 59 esztendős Jogi Löw szerződésének felbontását.

Mert azért korábban komoly nemzetközi diadalokat arattak. Mint éppen most a beloruszok és észtek ellen! Forrónak ígérkezik a német foci ősz is - az idény az NSZK-Hollandia visszavágóval rajtol szeptember 6-án. Aztán (szép dátum: 2019.09.09) Észak-Írországban cseleznek a négyszeres világbajnok fiúk. Egy hónappal később Argentína együttesét vendégeli meg a német nemzeti tizenegy. Október derekán újabb ebéselejtező vár a Löw kórusra – vajon kinek a nótáját húzzák majd el Észországban a két himnusz felcsendülését követően?

A foci nem csak a gyepen tartogat meglepetéseket a nyár elmúltával. A háttérben is nagy a nyüzsgés, mert - mint megírtuk - új elnököt választanak majd szeptemberben a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) élére. Az áprilisban lemondott frontember a jövőben sem fog éhezni és talán a stadionok VIP lelátójáról - szotyi grátisz - sem zavarják el. A sorozatos baklövései miatt gyakorta kritizált  Reinhard Grindel az európai (UEFA) és a nemzetközi (FIFA) szövetségben betöltött funkcióitól is elbúcsúzott 2019 második negyedévében. Az SC Victoria Hamburg hajdani játékosa/kapusa fiatalon hagyta abba az aktív futkározást, majd Helmut Kohl pártjában a CDU-ban kamatoztatta tudását. Az ezredforduló után került be a berlini Bundestagba. A kereszténydemokrata honatya, noha 2016-ig élvezte a választók bizalmát, az alsóházban nem igen csillogtatta meg rétori erényeit. Tovább állt. Akkor még senki sem sejtette, hogy  Reinhard Grindel belföldi sportvezetői pályafutása hamar véget ér!

„Ilyen hülye egy volt parlamenti képviselő nem lehet” - fogalmazta meg tömör véleményét a sporthoz (nálam jobban) értő német ismerősöm. S valóban! Ha csak Mesut Özil tavalyi cseszegetésére gondolunk, vagy Jogi Löw szerződésének vébé előtti meghosszabbítására, akkor tapinthatóvá válik, hogy a világ legnagyobb foci szövetségének, a DFB-nek az elnöke pocsék taktikus volt. Külön peche Grindelnek, hogy a germán srácok alaposan leszerepeltek a 2018-as oroszországi tornán, s oda lett az ötödik csillag álma a nemzeti trikón. A pohár azért telt be pár hete, mert fény derült arra, hogy a focivezérnek be nem vallott mellékjövedelme is volt a közelmúltig.

 „Nem vagyok pénzéhes” - fogalmazott a lemondásakor tartott németországi sajtótájékoztatón az 57 éves „szakember”, jelezve, hogy maga sem érti miért fogadott el egy 6 ezer eurós luxus karórát egy ultra gazdag ukrán sportfunkcionáriustól? Hm. (A Spiegel hírmagazin azóta kiderítette, hogy a svájci ketyegő dupla annyit ér...) Az időzített bomba tavasszal robbant. A DFB botrányra már külföldön is felfigyeltek, így várható volt, hogy Reinhard Grindel az európai (UEFA) és a nemzetközi (FIFA) szövetségben betöltött - évi fél millió eurót hozó - posztjainak is hamarosan búcsút inthet! Mire legközelebb - kora nyáron Fehéroroszország ellen - ismét pályára lép az NSZK válogatottja, tisztul a kép. Friss elnököt szeptemberben választanak majd a Német Labdarúgó Szövetség élére. Én egy hölgyet javasolnék: a focibarát Angela Merkel {elköszönve a Kancellári Hivataltól} jó személyi döntés lenne! És Ő tényleg nem korrupt!

      Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ