RSS Feed

Meddig tart a veszprémi Petőfi Színház válsága?

hvg.hu - 2019. 08. 31. 17:30:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Meddig tart a veszprémi Petőfi Színház válsága?

Nyílt levélben kéri a veszprémi polgárokat és az igazgatói pályázatról döntő bizottságot a Veszprémi Petőfi Színház Társulata, hogy ne szavazzanak újra bizalmat a jelenlegi színházvezetésnek. Veszprémben egyébként is áll a bál, Oberfrank Pál igazgató ellen ugyanis személyi szabadság megsértésének vádjával indult eljárás.

A veszprémi polgároknak címzett, s a Veszpresszó honlapon közzétette nyílt levél szerint tarthatatlan helyzet alakult ki a színházban. 
„Valószínűleg sokan csodálkoznak, hiszen a ‘külvilágban’ szinte mindenki azt látja-gondolja, hogy a színházban minden rendben. Azonban Mi, akik ott dolgozunk – legyen szó bármilyen munkaterületről –, már évek óta tapasztaljuk a fentebb említett sérelmeket a saját bőrünkön, napi szinten. Többször fordultunk már segítségért különböző társadalmi, szakmai fórumokhoz éppúgy, mint a fenntartónkhoz. Sajnos nem sok sikerrel! Ezért fordulunk most a nyilvánossághoz, és kijelentjük: A JELENLEGI SZÍNHÁZVEZETÉSSEL NEM TUDUNK, ÉS NEM IS KÍVÁNUNK EGYÜTT DOLGOZNI!” – áll a levélben, amelyet egy nappal az után hoztak nyilvánosságra, hogy  személyi szabadság megsértsének a vádjával eljárás indult Oberfrank Pál igazgató ellen. Erről a HVG is beszámolt.
A társulat szerint a vezetés az utóbbi öt évben folyamatosan rombolta a dolgozók önbecsülését, naponta alázta meg a 20–30 éve ott dolgozó kiváló színházi szakembereket. Olyan rendelkezéseket hozott, amelyek megtiltották az addig jól működő, ‘ezeréves” színházi szokásokat, elsilányítva a családias légkört és biorobottá próbáltak tenni mindenkit. „Ennél a vezetésnél az adott szó becsülete semmissé vált, naponta változtatták meg a belső fórumokon megbeszélt és jóváhagyott dolgokat, és az ellenkezőjét kérték számon. Sok esetben megengedhetetlen hangnemben és stílusban tárgyaltak a dolgozókkal, a tisztelet és a megbecsülés legkisebb jele nélkül” – állítják az aláírók, akik szerint sok, általuk kreált szabályt, rendelkezést akartak a Munka törvénykönyve és a fenntartó háta mögé bújva, ezekre hivatkozva, jogtalanul bevezetni.
„Elfogyott a türelmünk, nem akarunk nap mint nap gyomorgörccsel Thália szentélyébe belépni!
Napokon belül új vezetést választ a kijelölt testület. Bízunk abban, hogy nem a jelenlegi kap bizalmat újabb 5 évre. Jókedvet, örömet, felszabadultságot, újra egy nagy-családot akarunk! Ezt azonban csak egy másik, emberibb, igazabb, szeretetteljes vezetőséggel tudjuk elképzelni” – áll a levélben.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ