RSS Feed

A díjugratásban sem minden arany, ami fénylik

Regös Gábor - 2019. 08. 12. 10:38:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A díjugratásban sem minden arany, ami fénylik

A díjugratás a világ egyik legelegánsabb sportja. Nézi a fél világ a sport csatornákon a tv-ben. Azt viszont sajnos sokan nem tudják, hogy ezekkel a remek atléta lovakkal miket művelnek, hogy ilyen eszelősen magas szinten tudjanak teljesíteni. Millió teljesítménynövelő szer, persze szigorúan csak azok, amik NEM szerepelnek a dopping listán.

. Mostanában mesélte egy volt versenyzőtársam, hiszen én is díjugrató versenyző voltam fiatalabb koromban, hogy miket hallott ezekről a dolgokról. Részt vett egy nemzetközi versenyen, ahol összeültek sörözni a kint dolgozó magyarok..és órákon keresztül csak a “speciális módszerekről” volt szó. Engem teljesen elszomorított ez a történet. Mert legendák keringtek eddig is pár magyar lovasról, akik jó pár évvel ezelőtt is hírhedten kegyetlenül bántak a lovaikkal. Állítólag, amikor a lovak megérezték, hogy a közelben vannak ezek az emberek, azonnal megfeszültek, és láthatóan idegesek, nyugtalanok lettek tőlük. De az egyik legaljasabb történet szerint az egyik külföldi lovas pár éles kavicsot varratott a bőr alá a ló két első lábába, hogy érzékeny legyen..”féltse” őket és ne érjen rúdhoz. Nem is ért szerencsétlen ló, de szerencsére, amikor ez kitudódott, azonnal megvonták a lovas verseny/rajt engedélyét. De hallani különböző kimutathatatlan gyógyszerekről, amitől felpörög szerencsétlen ló teljesítménye, majd pár éven belül infarktusban elpusztul. Kérdezem én hol van ebben a szépség és tisztaság, fair play?
 Felmerül bennem, hogy ez is pont olyan állatkínzás, mint a többi ismert eset. De persze itt komoly pénzekről, presztízsről van szó, és sajnos a kapzsiság és az ego nagy úr. Mint tudjuk a bűnözők mindig egy lépéssel a szabályok előtt járnak. Mióta ezeket egyre többet hallom el is ment a kedvem ettől a sporttól, ráadásul azt rebesgetik, hogy szinte mindenki használ valami szert, ami lassan azt eredményezi, hogy már nem előnyt jelent, hanem kifejezetten hátrányt, aki tisztességes és korrekt módon akar versenyezni és mellőzi ezeket a módszereket. Ha ez igaz, akkor ez nagy szégyen azokra nézve, akik ehhez adják a nevüket és elfordítják inkább a tekintetüket, hogy ne kelljen látni, ne kelljen észrevenni…
Az emberrel ellentétben a lovaknak szegényeknek nincs választási lehetősége. Nem dönthet fiatal, vékony úszóként, hogy pár év doppingszer szedése után a jellegzetes és egykor hírhedt ”NDK-s” úszónővé alakulhasson át. Mert csak az eredmény fontos, egészség, erkölcs, nem érdekli a szponzorokat..csak a siker, pénz, csillogás.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ