RSS Feed

A kólás indulatról

Regös István - 2019. 08. 11. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kólás indulatról

A Coca-Cola nem először kelt vihart maga körül. Már kezdet kezdetén óriási hullámokat vetett, amikor megjelent az üdítőitalok tengerében. Sokan néhány hónapot jósoltak neki és senki sem hitte volna, hogy évszázadokon át a polcokon marad. Mi több, messze megelőz minden versenytársat.

Kezdetben kapott hideget-meleget, erre ő szellemesen az mondta, örülünk minden kritikának, de ha lehet választani, mi a hideget díjazzuk, mert a mi italunk, a Coca-Cola csak hidegen az igazi. Változott a világ, hatalmasat fejlődött a reklámipar, a kólás üvegek formája is más lett, de a Coca-Cola aranybarna színe változatlan.

Pedig csak egy plakát

És most nesze neked, itt az újabb botrány. Azt is mondhatnánk, amit egy híres, hírhedt magyar származású amerikai filmsztár, Gábor Zsazsa mondott: teljesen mindegy, hogy mit írnak az emberről, a lényeg, hogy írjanak. Na, persze, én nem osztom Gábor Zsazsa nézeteit, nekem sosem volt mindegy, hogy mit írnak rólam, mondjuk, tévés koromban, vagy akár, ha ezeket a honlapon olvasható kis novellákat értékeli valaki, jobb szeretem, ha legalább elismerés is vegyül a kritikába (ennyit a privatizálásról). Az ország sok mindent lenyel, sok mindenre csak legyint, aztán egyszer csak történik valami, megjelenik egy plakát, majd még egy, és felbolydul a méhkas, megindul az internet-tenger. A közelmúltban ugyanis Love is love feliratú plakátok jelentek meg a Coca-Colával összefüggésben.


A másság, mint reklámcél

Történetükben először kipécézték a másságot vagyis plakátjaikon nemcsak heteroszexuális ölelkező párok látszanak, hanem külön plakátsorokat nyomtattak, ahol két homoszexuális férfi félreérthetetlen pózban Coca-Cola ivásra buzdít. Na, most, nemcsak a homofóbok lázadtak fel, a mérsékelten gondolkodó embereknek sem tetszett. Azt mondták, amíg a világ kilencvenöt százaléka heteroszexuális vagyis nő férfit szeret vagy férfi nőt, addig miért teszik közszemlére a másokat, ami a mellékelt helyzetkép alapján igazolható. Nem akarják nézni, nem akarják gyerekeiknek mutogatni és magyarázkodni, hogy miért csókolózik, ölelkezik két szakállas bácsi a képen. Arról nem is beszélve, hogy az egyik plakáton félreérthetetlenül az egyik szakállas meleg férfi a kólás üveg nyakát nyalja vagy csókolja.


Magánügy

A józan emberek azt mondják, a szexuális identitás minden ember magánügye. Senkit ne érhessen hátrány, ne adj Isten, bántás, csak azért, mert másként, máshogy szeret. De azt ők is beláthatják, hogy miként az sem a villamosra, buszra, köztérre tartozik, ha két heteroszexulás férfi és nő félreérthetetlenül szereti egymást. És pontosan az ilyen helyzetek fajulnak el gyűlöletté, buziznak és leszbiznek, ami már megint túllő a célon. És mindezt egy hülye plakát miatt kapják a nyakukba. Odáig ment ez a téma, hogy az egyik, számomra utált honlap írnoka már a mozgássérültekről is úgy ír, hogy az embernek kijön a gálája. Nem akar látni nyomorékokat, írta és nem ment szét alatta a számítógép. Olyan sok tisztességes ember van, akik azonnal tiltakoztak és a védelmükre keltek, hogy talán szégyenében, de bocsánatot kért az érintettektől. A Coca-Cola viszont meghátrált, valószínűleg hosszú pályáján először, és lecserélte a Love is love plakátjait. Homoszexuálisok voltak, nincsenek, hipp-hopp, ennyi! Mert ezek a botrányújságírók abból élnek, hogy ártsanak. Mert mi lenne, ha követelnék minden olyan plakát lecserélését, ahol szemüvegesek szerepeltek, de nem akarnak látni soványakat vagy kövéreket, alacsonyakat vagy magasakat, férfiakat vagy nőket. Szóval, egy réteg megpróbálja terrorizálni a közvéleményt, sajnos, sokszor sikerrel. És szegény Coca-Cola mit tehet erről az egészről? Ő csak el akarta adni egy új fogyasztói rétegnek és valószínűleg pr, reklám csapata itt nagyot tévedett. Csak az az elementáris düh, az ne lenne! Nyugodjanak meg! Plakátok jönnek, mennek, a Coca-Cola marad.
Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ