RSS Feed

Idén már nem nyit ki a Planetárium

index - 2019. 08. 09. 17:04:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Idén már nem nyit ki a Planetárium

Több mint két évvel ezelőtt, 2017. június 17-én zárt be a budapesti Planetárium, az ország legnagyobb ilyen jellegű természettudományos intézménye. Az 1977-ben átadott épület a kétezres évekre olyan rossz állapotba került, hogy a kupolát körülvevő lapos tető – köszönhetően a rossz terveknek – a nyári viharok, felhőszakadások idején rendszeresen beázott.

2016-ban volt először olyan, hogy egy heves vihar alatt olyan súlyos vízkárok keletkeztek az épületben, hogy másfél hónapra be kellett zárni. Az újranyitáskor így nyilatkozott nekünk Lőrincz Henrik, a Planetárium előadó csillagásza a helyzetről:

A lapos tetős szerkezet vízelvezetése rossz, illetve gyakorlatilag nincs, ebből adódik az állandó beázás. Az építésnél egy sor anyaghasználati hibát is elkövettek, mindezek kijavítására egy teljes átfogó építészeti felújítás lenne a megoldás, visszabontással, korszerű építési technológiák alkalmazásával, megfelelő szigeteléssel.

Piróth Eszter, a Planetáriumot fenntartó Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) igazgatója a 2017-es bezárás előtt azt mondta, hogy a tetőszigetelés várhatóan az év végéig megtörténik, ami után ismét ki fognak nyitni, de az épületnek teljes, felújításra, belső korszerűsítésre lenne szüksége, ami másfél-két évet vesz igénybe.

Egy évvel a bezárás után, az Uránia csillagvizsgáló megszűnése apropóján megnéztük, hogy hol tartanak a tervezett munkák. 2018. június végén a TIT igazgatója azt mondta, a Planetárium felújítási munkái elkezdődtek, és hogy a jövőben az Uránia csillagvizsgáló is a népligeti épületbe költözik: a Planetárium kupolája mögött alakítanak ki/át épületrészt számára. Akkor a Népligetben járók azt láthatták, hogy az épület kupoláját körbevevő lapos tetőn szigetelési munkák folytak, legalábbis az ott felhalmozott szigetelőanyagok látványából erre lehetett következtetni.

Azóta eltelt bő egy év, és a Planetárium még mindig zárva van. Kicsit talán kezd is hozzászokni a főváros, az ország lakossága, hogy máshol keressen csillagászati témájú ismeretterjesztő élményeket, mi is már csak egy-két levelet kaptunk az utóbbi hónapokban, amikben olvasók méltatlankodnak, hogy miért van még mindig zárva a nagy múltú intézmény. Váltottunk pár szót egy neve elhallgatását kérő csillagásszal, aki meglehetősen borúlátóan látja a Planetárium helyzetét:

Talán már a szigetelést megcsinálták, legalább nem áznak tovább a lapostetős részek. Rebesgetik, hogy sokmilliárdos felújítás következik, mindenféle fejlesztésekkel (ráfér az épületre és a technikára is), de gondolom, erről se találni semmi konkrétumot, és gyanítom, hogy a TIT vezetése nem is akar nyilatkozni. Érthető, hiszen közpénzből történik ez is. Ehhez pedig mi köze a köznek? A felújításból talán majd vesznek egy igazgatót is a Planetárium élére, mert továbbra se tudni, hogy ki az igazgató. Végtére is minek igazgató az ország nagyplanetáriumának élére?

Arról, hogy a tető felújítása befejeződött, saját szemünkkel is meg szerettünk volna győződni. Az épületet körüljárva és kicsit fölébe szállva a következőket tapasztaltuk:

a főbejáraton semmiféle tájékoztatás nincs kihelyezve, hogy miért van zárva az intézmény és hogy mikorra várható az újbóli nyitás, a tetőn nem zajlanak szemmel láthatóan munkák,
bent, a körfolyosón maradék építőanyagok, leginkább szigetelőanyag-táblák vannak fölhalmozva, laikus szemmel nézve úgy tűnik, hogy a tető szigetelése meglehetősen alacsony műszaki színvonalon történt meg (bádoglemez, farostlemez és töredezett hungarocell látszik végig körbe), a legfinomabb kifejezés ami eszünkbe jut róla, a "gányolás",
és továbbra sem látni annak jelét, hogy a budai épületéből kurtán-furcsán kiköltöztetett, nagy múltú Uránia csillagvizsgálónak a Planetáriumban alakítanának ki új, méltó helyet.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ