RSS Feed

A gonoszságról

Regös István - 2019. 08. 09. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A gonoszságról

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni. Nem azért, miként József Attila írta, hogy az emberek melegedjenek, hanem azért, hogy el tudjuk égetni a sok-sok gonoszságot, a füst és a láng tüntesse el az emberekből az értelmetlen, haszontalan, végtelenül ártalmas gonoszságot. Embereket, mit embereket, országokat, népeket képes egymásnak uszítani és gyűlöletet szítani.

A kék utálja a zöldet, a piros a sárgát, a fekete mindenkit, de a sort meg is fordíthatjuk. Minden egyes gonosz, aki a lángok martalékává válik, megkönnyíti az emberiség életét. Hol van ez a máglya, hol van ez a tűz?

A gonoszság gonoszságot gerjeszt

Nem őrjöngök, nem akarok lincselni, gyűlölök minden erőszakot, de végtelenül szomorú vagyok. Szomorú vagyok és látom, hallom, tapasztalom azt az elementáris felháborodást, amit egy állatkínzó gyilkos ösztöne váltott ki belőlem és sok millió embertársamból. Egy asszony zsinórral az autójához kötötte a kutyáját és addig vonszolta a szerencsétlen, védtelen állatot, amíg az kilehelte a lelkét. És akkor pökhendien beleüvöltötte a mögötte érkező, felháborodott autós arcába és telefonjába, hogy egyáltalán nem sajnálja ezt az állatot, nem kell ez senkinek, hiszen csak egy kutya. Mit számít, hogy él vagy kimúlik?


Beteg lelkület

Talán még élvezte is az állat szenvedését. Valami torz, gonosz élvezet bizsergette a testét, és ha egyáltalán van neki, a lelkét. Itt van ám a nagy veszély, ahogy mondani szokták, a kígyó. Mert az, aki gyermekkorában már kitépkedi a rovarok lábait, kínozza a macskáját, és doronggal veri agyon kutyáját, ahogy növekszik és erősödik, ilyen marad. Ez a veszély. De még veszélyesebb, hogy aki kínozza a kiszolgáltatott, mellesleg az ember legjobb barátját, a kutyáját, az arra is képes, hogy ugyanezt tegye embertársaival is. Az ilyenekből lettek a koncentrációs táborok kápói, ezért ismerjük ezt a mondást, hogy még egyetlen kivégzés sem maradt el azért, mert nem találtak hóhért.


Veszély, veszély hátán

De van egy másik veszély is. A legnagyobb tisztelettel és félelemmel tárom kedves olvasóim elé, hogy mi, szomorú és felháborodott emberek, mi vagyunk a veszély. Mert terjed a düh, a harag, a szégyen keresi a kiútját. És a robbanás megszülte máris a lincshangulatot, hogy Isten irgalmazzon ennek a nőnek, mert nem tudta, mit cselekszik, mondá a Biblia. Az újvilág, az internet azonnal szárnyára vette, és ha tehette volna, mert erre sokan gondolnak, ugyanezt tette volna az asszonnyal, mint amit az asszony tett a kutyával. Elkezdődtek az általánosítások. Na, lám! Mi megmondtuk, hogy nincs kegyetlenebb a nőknél. Micsoda baromság ez! Itt nem nőről vagy férfiről van szó, hanem egy gonosz emberről. Én biztos, nem vállalnám a védelmét egy bírósági tárgyaláson.

Csak be kell tartani a törvényt

Nem népítélet kell, hogy elnyerje a büntetését. Már van törvény az állatkínzásra, aminek segítségével börtönbüntetést lehet kiszabni egy ilyen szörnyűséget elkövetőre. A kutyánk, a macskánk nem lehetnek a kínzások célpontjai, mert ők a barátaink. Nem verést, hanem szeretet érdemelnek. Százszor többet adnak vissza, mint amit kapnak. Ez a szegény komondor, aki keserves kínok között múlott ki, ha tudott volna mondatokban gondolkodni, emberi hangon megszólalni, csak annyit szólt volna: De hát miért? Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy kegyetlenségre ne kegyetlenségre válaszoljunk, de kemény büntetéssel igen!


Égjen a gonoszság

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, ahol a lángok martalékává válhat sok gonoszság, és nem utolsósorban megmelegedhet az emberek szíve. Természetesen szükséges a törvények betartása, mert nem elég, hogy bekerül a Büntető Törvénykönyvbe és paragrafussá válik, hogy az állatkínzás akár börtönnel is büntethető. Hanem a lelkeket kell megszelídíteni, hogy mindenki érezze, azért vagyunk emberek, hogy ne tegyünk ilyet. A büntetését kapja meg az elkövető, de nem lennék a helyében, amikor ki kell mennie az utcára. Lincs nélkül is meg fogja tapasztalni, hogy milyen érzés, amikor valaki kiszolgáltatottá válik. És ez üzenet minden gonosznak, minden gonoszságnak. 


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ