RSS Feed

Tíz éve ment el Cseh Tamás

index - 2019. 08. 07. 13:58:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tíz éve ment el Cseh Tamás

Cseh Tamás tíz éve halt meg. Nem kettő, nem négy, hanem már tíz éve. Élénken emlékszünk arra, mikor hosszú betegség után elhunyt, és Bereményi Gézával közös dalait a mai napig sokan hallgatjuk. Simán élhetne, hiszen még csak 76 éves lenne.

 Talán kevesen tudtuk, hogy Cseh Tamás írt egy regényt a hatvanas évek végén. Nem meglepő módon ez egy indiánregény és idén újra kiadták. Cseh Tamás hosszú évtizedekig a Bakonyban megrendezett indiánjátékok főszereplője volt. A játék sokáig titokban szerveződött, szóbeszéd útján terjedt a létezése. Leírások szerint egyre inkább az indiánokra jellemző, valósághű szabályok szerint zajlottak az események az erdőben. A könyv segíthet elképzelni, hogy milyen is lehetett részt venni ezeken a találkozókon. Az utószóban bemutatott anyagban látjuk csak igazán, hogy Cseh Tamás mennyit kutatott a síksági indiánok életének feltérképezésén, ami a bakonyi indiánjáték alapja lett.

A valóságalap mellet, a könyv mégis egy kitalált történet, még akkor is, ha a regény főszereplője Füst a Szemében, ami Cseh Tamás indián neve volt.

A regény középpontjában az indiánok és a fehér emberek szövevényes kapcsolata áll. Nem egyértelműen ellenségei egymásnak, hiszen több, leginkább gazdasági alapokon álló szövetséget kötöttek. Bár a könyv szerint léteznek becsületes fehér emberek, de a történetben mégis inkább a természetbe betolakodó, habzsoló fehér emberrel találkozunk, aki a vélt haszon érdekében bármire képes. A környezetet az indiánok ismerik jobban, ezért szükség van a segítségükre, de sajnos léteznek áruló indiánok is.

- Az oglalák kiásták azt a csatabárdot, amit apáink apái sem érintettek soha. Az oglalák és a fehér emberek hadiösvényre léptek a hunkpapák ellen - mondta Két Nyíl maga elé, és továbbindult.

A harc ekkor kezdődik és csak rövid időszakokra csitul, akkor is csak taktikai okokból. Egy igazi, gyermekkorunkból ismert indiánregény ez, melyet a becsület, a testvériesség, az idősek tisztelete, a természet szépsége és ereje, a jó és rossz fogalmak igazsága kísér végig. Bátran olvashatják gyerekek is.  

A könyvet Cseh Tamás grafikái illusztrálják, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy eredetileg rajztanár volt, fiatalkorában évekig tanított. Kerek történetet kapunk, olvasóként nincs hiányérzetünk és azt sem bánjuk, ha a könyv elolvasása után az az érzésünk támad, hogy Cseh Tamás írói képességeinél a zenei azért sokkal erősebb volt.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ