RSS Feed

Fesztiválok országa

Regös István - 2019. 08. 07. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fesztiválok országa

Mint, ahogy Tibet a csúcsok országa, ahol egymás mellett száz és száz hegycsúcs magasodik, úgy lett Magyarországból a fesztiválok országa. Tulajdonképpen egyáltalán nem baj, mert a múlt század vége felé a híres hippi mozgalmak hirdették: Szeretkezz, ne háborúzz! Ma úgy hangzik ugyanez Magyarországon: Fesztiválozz, ne háborúzz! Néha csak ámulok-bámulok, egyszerre hányféle fesztivál zajlik Magyarországon.

Csak néhányat írok le. Például e hónapban zajlik a Sóletfesztivál. Az interneten, ahol forradalmasították az információt, tehát mindenki tud mindenről, erről is értesült a tisztelt nagyközönség. Tizenkétezren jelentkeztek támogatóként és kíváncsian várom az eredményt, hányan mennek el. Mellesleg az esemény színhelye a budapesti Kazinczy utca.

A borfesztivál a várba megy

A Budapest Borfesztivál a csodálatos Budai Várban lesz, már van tizenötezer érdeklődő és biztosra ígérte magát kétezer-hatvanhét ember. Azután következik a Zebegényi Napok, jön a Pozsonyi Piknik, ahol az egész Pozsonyi utat lezárják, mindenféle művészek produkálják magukat, de lesz könyvdedikáció és pozsonyi fánk is. Sajnos idén olyan nevek hiányoznak már a résztvevők közül, mint Heller Ágnes vagy Ungvári Tamás. A Hal- és Vadfesztiválra tizenegyezer-nyolcszázhetvenheten kattintottak és valószínűleg nyolcszázötvenheten el is mennek. Lesz a Mesterségek Ünnepe tizenegyezer jelentkezőből nyolcszáz résztvevővel. Az Állatkertek, a Strandok, a Múzeumok éjszakáján is óriási a tömeg. Egyre híresebb Balatonszárszó lecsófesztiválja, s tömegeket vonz, amikor Süsü, a sárkány behajózik a szárszói strandra.


Dehogy felejtem!

Mindenki látja, választék van bőven, hiszen nem említettem, hogy háromezer-hatszáz település szinte mindegyikén rendeznek falunapot. A zenekarok, a szabadúszó művészek válogathatnak, melyik meghívást fogadják el. Például Tolcsván, a borfesztiválon mindig az ország legnevesebb zenekarai adnak koncertet és nemcsak Tolcsváról érkeznek vendégek, hanem sok ezren a környező településekről is. Tulajdonképpen örülök ennek, mert azt mutatja, hogy a magyar emberből nem halt ki még az érdeklődés. Nem is azt kell vizsgálni, milyen színvonalú egy-egy fesztivál, hanem azt, van-e kedvünk ezeken részt venni, és amíg van, addig biztos lesznek fesztiválok. Már hallom is, ahogy kérdezik, a legnagyobb fesztiválokról még csak említést sem teszek? Dehogy felejtettem el! Hogy is felejtethettem volna el a Balaton Soundot, a debreceni Virágkarnevált, ami már világhírű, ja, és a Sziget Fesztivált, ami a világ egyik legnagyobb fesztiválozó helye lett. Nemcsak azért kell róla szólni, mert milliós a látogatottsága és tényleg világhírű előadóművészek koncerteznek ott, hanem nemzetközisége miatt is.


A Sziget a csúcs

Az óbudai Hajógyári-szigeten az utóbbi években sikerült oly módon megrendezni az egyhetes gigaeseményt, hogy nem zavarják a környék lakosságát, legalábbis nagyobb a béke, mint valaha volt. Biztos, lesz olyan statisztika, ahol megállapítják, hány országból hány látogatója volt a Szigetnek? Hol van már az az idő, amikor sárban tocsogtak a látogatók és néhány ezren kezdték a „szigetelést”? Ma már elegáns az infrastruktúra, mindenféle igényt kielégít. Szóval, olyan fesztivál város lett Budapest általuk is, hogy hét nyelven beszél. És ezt tessék szó szerint érteni! Mindenki kérdezheti, honnan tudhatnak az emberek ezekről az eseményekről? Gondolkozzunk el azon, hogy régen, húsz-harminc évvel ezelőtt, milyen nehéz volt a meghívókat szétküldeni, a résztvevők visszaigazolását feldolgozni és logisztikai rendszerben kiépíteni a működő bulit. Ma már az internet világában, amikor mindenki tud mindenről, ez már egészen másként működik. Így nyerte el hazánk egy bulizó ország megtisztelő elnevezést. Vagy van, aki másként gondolja?Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ