RSS Feed

Vajdasági portrék

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 08. 02. 12:50:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vajdasági portrék

A közös sors felelőssége című újvidéki szöveggyűjtemény balkáni és közép-európai értelmiségiekkel készült interjúk egybefűzése révén jött létre. A 20. század utolsó harmadában született beszélgetéseket Bálint Sándor jegyezte le.

Válogatott interjúk irodalomról, színházról, nyelvről, nemzeti megmaradásról – ez Bálint Sándor most megjelent, A közös sors felelőssége című szöveggyűjteményének témája. „A vajdasági, szerbiai, magyarországi, romániai és szlovákiai akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal, prózaírókkal, költőkkel, irodalomtörténészekkel, nyelvészekkel, színházi szakemberekkel, szociológusokkal és politikusokkal készült interjúk egybefűzése révén jött létre a kötet. A beszélgetések az újvidéki Magyar Szó hasábjain jelentek meg 1977-től 1997-ig“ - olvasható a könyv ajánlójában.

Az interjúalanyok névsoráról azonnal megállapítható, „hogy az rendkívül reprezentatív. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az itt szereplő rangos személyiségek nem valamiféle másokkal szembeni diszkriminatív válogatás alapján kerültek be ebbe a kötetbe, hanem a mindennapok kiemelkedő, sok esetben sorsfordítónak tűnő eseményei, nagyobb visszhangot kiváltó műalkotások, évfordulók, díjak jogán, mégis a teljesség igénye nélkül. Mert az itt nem szereplő, ugyancsak közismert személyiségek vagy alkotók esetében, annó dacumál, éppen más volt a kérdező“ - szól az újvidéki Forum Könyvkiadó friss munkájának beharangozója.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ