RSS Feed

Günter, Juan és a háziszárnyas

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 08. 02. 9:39:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Günter, Juan és a háziszárnyas

Nem lehet rossz író, akinek műveiből hajdan a nyugatnémet irodalom – közelmúltban elhunyt – óriása, Günter Grass olvasott fel. Az 1982-es west-berlini fesztivál külhoni vendége Juan Rulfo volt. A mexikói mester „Aranykakas” című kötete immáron magyarul is fellapozható.

Bő három évtizede már, hogy Mexico-Cityben utolsó útjára kísérték Juan Rulfot (1917-1986). A már fiatalon elárvult majdani író első művei a második világháború idején jelentek meg. A Magyarországon is népszerű latin-amerikai szerzőkhöz hasonlóan, s a 19. századi európai mesterekkel összevetve is tehetséges Rulfo kötetei, ha nem is töltenek meg könyvespolcokat, amit papírra vetett az minőségi irodalom. Az erdélyi Bookart kiadónál napvilágot látott „Aranykakas” című tömör alkotása is elgondolkodtató olvasmány.

S mit írt a német kritika a dúsgazdaggá váló főhős és meggyötört hitvese halálba torkolló bukásának történetéről? ,,Itt valakinek olyasmi sikerült a 20. században, ami csak Georg Büchnernek a 19.-ben: karcsú életművel a legnagyobbak közé kerülni. Egészen kivételes teljesítmény. Juan Rulfo nemcsak a legnagyobb, de a legolvasottabb írója is a modern mexikói irodalomnak. Hermetikus világa, mindenfajta önértelmezéstől való szigorú tartózkodása és a saját magától megkövetelt magas színvonal - alkotásai java részét megsemmisítette - a sallangmentes, tiszta művészet eszméjét juttatják eszünkbe, amely már akkoriban is szokatlan volt, és úgyszólván elképzelhetetlenné vált az önreklámozás korában" – méltatta az „Aranykakas”-t a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung. A csíkszeredai kiadó kötetét  Imrei Andrea fordításában veheti kézbe a magyar olvasó.
                           

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ