RSS Feed

Mobilkönyök

Regös István - 2019. 07. 30. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mobilkönyök

Gyönyörű a kilátás a balatonalmádi Hungest Hotel Bál Resort hoteljének étterméből. Szikrázik a csodálatos Balaton, lenyűgöző a látvány, s amikor körülnéztem az étteremben nem akartam hinni a szememnek. A vendégek zöme nem a Balatont nézte, nem a környező hegyeket, nem az ínycsiklandozó ételeket, hanem a mobiltelefonját. Síri csend, csak a telefonok kattogása hallatszott. Nahát, gondoltam, mekkorát fordult a világ!

A sors kegyéből ott lehettem a magyarországi mobiltelefónia megszületésénél. Emlékszem, Sugár András vezérigazgató parányi szobácskájában, a Karinthy Frigyes úti Dohánygyár lepukkant épületében ültek együtt a mobiltelefónia hazai szülőapjai. Nem tévedés ez a szó, mert valóban többen, közös erővel hozták be a köztudatba ezt a fantasztikus, számunkra új találmányt. A mobiltelefon szinte maga volt a csoda. Igaz, Amerikában és Európa jobbik felében már régóta ismerték és használták. Nem fogják elhinni, hogy mire! Gyorsan leírom, telefonálásra. Csak telefonálásra! Ha nem tévedek, az első tíz között voltam, aki kipróbálhattam tulajdonosként is a mobiltelefont. A társaságot Westel Rádiótelefon Kft.-nek hívták, ezért a telefont is elnevezték rádiótelefonnak, vagy Westel telefonnak. Úgy mondtuk akkoriban, hívlak a westelen, igaz, akkor még nem volt másik telefontársaság. Az első ilyen telefont vállra akasztva hordtuk, jó néhány kiló volt, de borzasztóan jól lehetett vele nagyzolni, mondjuk, egy étteremben, ahol egyszer csak megszólalt a telefon. Kíváncsian néztek rám az étteremben, mi a csuda az, ami így csöng? Repedtfazék hangja volt, ki- kihagyott a szolgáltatás, úgy mondtuk, dadog a hang.


Ma már nem dadog a hang, ma már csak azon csodálkoznak, ha valakinek nincs mobiltelefonja. Reggel munkába menet vagy munkából jövet a férfiak végigtapogatják a zsebeiket, a nők könyökig turkálnak a táskájukban, hogy megvan-e a telefonjuk. Mert telefon nélkül egy lépést se tesznek. Ha véletlenül nem találják, szinte pánikrohamot kapnak. Semmi sem olyan fontos, mint a telefon. Teljesen mindegy, hogy autóval, tömegközlekedéssel vagy gyalog mennek dolgozni folyamatosan, kétrét görnyedve lesik telefonjuk kijelzőjét, mert mielőtt fogat mosnak, vagy elvégzik reggeli toalettjüket, már indítanak néhány hívást, vagy sms-t, mms-t küldenek szét a nagyvilágba. Ijedten és rémülten lesik, ha késik a válasz, mert elvárják egymástól, hogy míg egyik kezükkel pisilnek, a másikkal fogják a telefont. Tulajdonképpen ez már az őrület. Ez lett a mobiltelefon szerepe? Az idővonalakon száguldoznak a millió és millió rendkívül fontos üzenetek. Ilyenek, mint Jól sikerült a reggelem, elmúlt a rekedés, köszönöm, hogy velem izgultatok! Egyél zabpelyhet, nálam bevált! Boldoggá tettetek, hogy ennyien szerettek és köszöntöttetek születésnapomon, ma már jó napom van. Persze, ennél még fontosabbak is érkeznek a zöldségárakról, a jó és rossz álmokról, vagy kérdések özöne követi egymást például arról, hol lehet kapni négyrészes teaszűrőt… 


Szóval, régen volt egy betegség, ma már szépen gyógyítják, az volt a neve, hogy teniszkönyök. A megerőltető fakeretes ütők, a még régi módú teniszeszközök, húrozás, rezgéstompítás, stb. még nem tették könyökkíméletessé a teniszjátékot. Sok nagymenő kénytelen volt hamarabb abbahagyni a versenyzést, mint szerette volna. Ma már a technika fejlődésének köszönhetően olyan teniszütőket kísérleteztek ki, amelyek kímélik a könyök ízületeit. Megszülethetett a mobiltelefon is, amellyel lehet telefonálni, esemesezni, ememesezni, instragrammozni, és még számtalan applikációt használni, sőt g-mail mappát, taxi hívót, elsősegélyszámot is tartalmaz a szolgáltatás. Úgyhogy, aki reggel kinyitja a telefonját, jaj de butaságot írok, mert kinyitni csak azt lehet, amit korábban valaki bezár. Márpedig a megszállott mobilozók soha életükben nem kapcsolnák ki a drága telefonjukat. Séta közben is mobiloznak, sem fát, sem erdőt nem látnak. Szerintem egyesek talán még szeretkezés közben is mobiloznak. És az a tartás, amellyel folyamatosan meggörbülve hajolgatnak a telefon fölé, valamint a könyöküket, behajlítva, megfeszítve tartják órákig, mert sok érdekességet várnak a telefonjukra. Megbetegszik a könyökük, és íme, itt van korunk nagy betegsége, a mobilkönyök, a mobilnyak és a teljes elhülyülés kezdete. Felnéztem a Hunguest Hotel Bál gyönyörű szállodájának ablakára, hatalmasat kiáltottam: Figyelem, mobiltelefont kikapcsolni, és a hátat egyenesre, a könyököt kinyújtva tessék rácsodálkozni a való világra!


Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ