RSS Feed

Walesának rágalmazás miatt bocsánatot kell kérnie

mti - 2019. 07. 22. 14:57:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A gdanski fellebbező bíróság hétfőn megerősítette, hogy Lech Walesa egykori lengyel elnöknek bocsánatot kell kérnie Jaroslaw Kaczynskitól, a lengyel kormánypárt elnökétől a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa ügyében tett nyilatkozatok miatt.

    A bíróság szerint Walesa kijelentéseivel túllépte a szólásszabadság határait. 
    Lech Walesa bejelentette, hogy a hétfői ítélet miatt panaszt tesz a lengyel legfelsőbb bíróságnál, és kész akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához  (EJEB) is fordulni. A Facebook-honlapján szomorúnak nevezte, hogy a lengyel bíróság "hajlandó korlátozni a politikai témájú szólásszabadságot".
    Kaczynski még nem foglalt állást az ítélet kapcsán.
    A lengyel kormánypárt elnöke a közösségi médiában tett nyilatkozatok miatt perelte be Walesát, aki azt állította, hogy "Jaroslaw Kaczynski a Szmolenszkbe tartó lengyel küldöttséget szállító repülőgép útja során, a nem megfelelő időjárási viszonyok tudatában (...) a repülő leszállására adott utasítást, és ezzel előidézte a 2010. április 10-ei katasztrófát". 
    A katasztrófában elhunyt Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, Lech Kaczynski akkori elnök és felesége, Mária, valamint a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre utazó egész állami küldöttség, összesen 96 ember.
    Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott olyan hivatalos nyilatkozat, miszerint a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata. Orosz részről ezt a feltételezést többször cáfolták, a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tették felelőssé. 
    Az 1989 előtti ellenzékben egymással együttműködő Kaczynski fivérek és Walesa közötti konfliktus a lengyelországi rendszerváltást megalapozó kerekasztal-tárgyalások értelmezése miatt alakult ki. A Kaczynski testvérek az antikommunista ellenzék és a kommunista rendszer képviselői közötti kompromisszumot csupán taktikai lépésnek, szükséges rossznak tartották, a Szolidaritás egyik legendás alapítója, Walesa viszont az 1990-es elnökké választása után ellenezte a kommunista múlttal való elszámolást, az átvilágítást, és fontosnak tartotta az erős - akár a volt kommunisták részvételével formálódó - baloldal jelenlétét a lengyel közéletben. 
    A PAP lengyel hírügynökség hétfői értesülése szerint Walesával szemben  pert indított el a lengyel Hadtörténeti Intézet igazgatója, Slawomir Cenckiewicz is. A Walesa feltételezett ügynökmúltjával évek óta foglalkozó történész szintén rágalmazással vádolja a volt elnököt. A történész a jó hírnevére nézve sértőnek tartja Walesa azon kijelentéseit, miszerint Cenckiewicz meghamisította volna Walesának a lengyel kommunista belbiztonsággal való együttműködését bizonyító iratokat.
    A  lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) szerint egyértelmű, hogy Walesa az 1970-es évek első felében együttműködött a belbiztonsággal, Walesa viszont határozottan cáfolja ezt.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ