RSS Feed

Bécs álomvárosnak készül

Csontos Tibor - 2019. 07. 22. 9:02:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bécs álomvárosnak készül

Az osztrák főváros álomvárosnak készül. Miközben már most egyike a világ legélhetőbb városainak mi több, Európa első számú letéteményese a smart city, az okos város technológiájának. Bécs már most a jövő városa, igaz, bevallottan belenyúl a polgárai mindennapi életébe, de csupán azért, hogy megteremtse számukra az élet bécsi minőségét. Ebben a városban minden arról szól, hogy lakói jól érezzék magukat.

Bécs már nem akar császárváros lenni, igaz, jelmezes kis Mozartok flangálnak a bécsi Operaház árnyékában, nagy a forgalma a Haydnról elnevezett patikának, a turisták habzsolják a káprázatos műemlékeket, sokan keringenek a szellemi gyönyöröket kínáló MuseumQuartier-ben is, a vendéglőkben főtt marhahúst kérnek, amit a puristák négy órán át főznek, vagy éppen a tányérról lelógó és citrommal ékesített Wiener Schnitzelt majszolnak, amiről az osztrákok nemzeti karakterét elemző könyv úgy kajánkodik, hogy egy ilyen snicli már önmagában is kifizetődővé teszi a bécsi látogatást.

Mindeközben azonban a bécsieknek megvannak a maguk látványosságai. Ilyen a város régi repülőterén, a huszonkettedik kerületben épülő, a jövő városának címkézett Seestadt Aspern, amelyben tízezer-ötszáz lakóegység épül  húszezer embernek a legkorszerűbb környezetvédelmi technológiával, ahol száz lakásra már csak hetven garázs jut majd. Ahová már a belvárosból kivitték a metrót, s ahol az első épületek bokrétaünnepe alkalmából az építési területen negyven megvilágított daru külön erre az alkalomra szerzett zenére "balettezett" tizenhétezer, csak erre a látványosságra kilátogató bécsi örömére. 

Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje, a Seestadt Aspern a bécsiek egyik épülő büszkesége, innen fél órányi vonatozással Pozsony is elérhető lesz, ennyire van metróval egyébként a bécsi belváros is... De hát darubalett nélkül is egy-egy hétvégén ezrek ruccantak ki, hogy ámulják és bámulják a gigantikus, négyszázmillió eurós beruházást. Melynek külön ombudsmanja volt, aki ügyelt arra, hogy az építkezés ne zavarja a környéken lakókat.

Bécs ma már Európa leginnovatívabb városa, a német nyelvterület legdinamikusabban fejlődő metropolisza, jövőbe mutató, minden ízében az élhető, az okos várost megteremteni kívánó fejlesztési elképzelésekkel. Nem véletlen, hogy nincs hét, amikor a bécsi önkormányzat egy-egy illetékes hivatalának munkatársai ne tartanának prezentációt a kontinens valamelyik városában mindarról, amit itt nagyon tudnak. Bécsnek kicsi az ipara, a fejlődést az innováció, a kreatív ipar jelentheti. Itt minden arról szól, hogy a bécsi polgár jól érezze magát a városában. Ezért van annyi zöldfelület, ezért közlekedhetnek a belvárosban csak elektromos buszok, sőt megjelentek az e-taxik is. Bécs önkormányzata ehhez annyit tesz hozzá, hogy finanszírozza az elektromos töltőállomások létesítését.

Így lesz Bécs nem csupán a hagyományok, hanem a jövő városa köszönhetően annak is, hogy a bécsieknek remek érzékük van a technológiák esztétizálására is, és ahhoz is, hogy a kreatív ipart a művészetek felől indítsák a gazdaság felé. A Smart City Wien, az okos város, az intelligens város a tömegközlekedésről, a mobilitásról, az információs és kommunikációs technológiáról, az energia felhasználásának mikéntjéről és még nagyon sok mindenről szól, egészen olyan mobiltelefonos alkalmazásig, amelyen követhető az otthoni energiafogyasztás és arról is, ahogyan a bécsi önkormányzat támogatja a napkollektoros megoldásokat.Cseppet sem mellesleg errefelé úgy tartják, a smart city koncepció nem feltétlenül csak pénzkérdés. Okos döntéseket kell hozni.

Bécsnek van szerethető és követésre alkalmas életformája. Bécsnek vannak mítoszai és amilyen ütemben növekszik, fejlődik, már érlelődnek az új mítoszai is. 
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ