RSS Feed

Kocogni és olvasni rest

Mogyorósi Géza - 2019. 07. 20. 8:18:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kocogni és olvasni rest

Goethe állítólag szeretett korcsolyázni, Kafka pedig úszni járt. A Nobel-díjas Thomas Mann beérte azzal, hogy izmos fiúkban gyönyörködjön a strandon. Ma Gutenberg hazájában - az EU legnépesebb államában - az olvasásnál több rajongója van a sportnak.

Ez önmagában még nem baj, de tíz milliók sohasem vagy csak elvétve vesznek kézbe könyvet, újságot. Kapásból könnyebben sorolnak fel tucatnyi – netán totóbotrányba keveredett – játékvezetőt, edzőt, focistát, úszót, bokszolót, mint egy-két élő vagy holt irodalmárt. A 2020-as tokiói ötkarikás játékok küszöbén és túl a franciaországi (USA diadalt hozó) női futball VB-n elgondolkodtató, hogy becslések szerint 6-8 millió analfabéta él a jóléti NSZK-ban – százezrek itt Berlinben. Szavazó polgárok, munkavállalók, stadionok tribünjén, avagy pukkadt kanapén szurkolók, kocogni rest és testépítő szalonokban otthonosan mozgó hölgyek és urak. (Nem parasztok ők, hiszen az agrárszféra foglalkoztatottjai, magángazdái nem engedhetik meg maguknak azt a „luxust”, hogy ne értsék az írás-olvasás-számolás csínját-bínját.) 

A harmadik évezredben a Bundesligánál, a Tour de’ France-nál, a következő olimpiánál csupán néhány napig volt fontosabb téma az anyanyelv ügye. A 90-es évek óta megy a kötélhúzás, hogy a német nyelvterületen - a Szövetségi Köztársaságban, Ausztriában, Luxemburgban, Svájcban… - reformálva „f”-fel írják-e a bájos, tanulékony(!) vízi-emlős nevét (mint, mi magyarok), avagy régiesen „ph”-val. A delfinen kívül sok fejtörést okozott a (tan)könyvkiadóknak, lapszerkesztőségeknek, lexikon- és regényíróknak a kenguru is. Hajdanán és mind többen ma is „h” betűvel a végén – nagy „k”-val az elején – tehát „Känguruh”-ként vetik papírra, laptopra a sebes-zsebes ausztráliai alapállat elnevezését. Példának legyen e két lény elegendő, nem akarom itt és most lefújni a sok évtizedes port a pedagógusi oklevelemről… Hiszen, ex Fradi evezősként a germán „nem olvasási szokásokat” akarom kipellengérezni.

Csak jelzem, hogy az EU legnépesebb, 2019-ben már 83 millió lakosú tagállamában egyrészt a sportnak összetartó ereje van, másrészt az augusztus második felében rajtoló első osztályú labdarúgó bajnokság drukkerei egy-egy meccs előtt, után előszeretettel verik egymást agyba-főbe. Német a németet. Az ő nyelvüket gyengén, netán egyáltalán nem beszélő migránsok nem igen járnak a stadionokba. Ám a menekültszállások környékén előszeretettel fociznak, bicikliznek, úsznak. A sport út lehet az integráció felé: aztán már csak a "Känguruh” helyesírását, a törvények és a lányok, asszonyok tiszteletét kell megtanulni, s Németország olvasztó tégelye befogadja az "idegeneket".

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ