RSS Feed

Lubickolás

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 07. 18. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lubickolás

A "Klór, hugy, gombák" című cikkével valódi kedvet teremtett a Welt ahhoz, hogy a júliusi hőség elől valamelyik német uszodába meneküljek. A fizetős medencék környékén a terjedő aggresszívítás is mind égetőbb probléma, az Európai Unió legzsúfoltabb államában.

A német napilap nem rejti véka alá, - így a rekord kánikulával fenyegető 2019 nyarán - hogy komoly egészségügyi és társadalmi problémákkal küzdenek e hetekben a fürdők, strandok. A 83 milliós NSZK-ban a vakáció beköszöntével nem először kongatják a vészharangot a szakemberek, hogy a durvul a stílus a vizek környékén. A hőség nem kedvez a kommunikációnak a Rajna és az Odera partjai között.

A tetovált sellők és izomemberek főszezonjában már Skandináviától délre is könnyebb bőrrákot kapni, mint egy adag minőségi fagylaltot. Netán tisztességesen behűtött sört. A higiéniás problémák persze nem nyáron és nem 2019-ben kezdődtek. Mi még megtanultuk, s pedagógusként másodikos osztályomnak az úszásoktatás startjakor meg is tanítottam, hogy pancsizás előtt tusolni kell. Ám Pesttől Palmáig hányszor látom, hogy gyerekek, mamástól, papástól úgy ugranak be a szállodai medencébe, mint otthon a fürdőkádba. Koszosan. Na jó, nem tisztán. 

A sok klór és vizelet sem teszi kellemessé a strandokat: rég meghalt (nyugat-berlini) úszómester ismerősöm mesélte még a falomlás előtt, hogy egyesek egész nap úgy esznek-isznak a fürdőkben, hogy egyszer sem mennek el klotyóra. Nem színezném a témát, csupán jelzem, hogy a bunkóság kánikulában sem megy szabadságra. Sajnos! S akkor még ott van az - erdőtüzekben gazdag - idei nyár másik komoly gondja, hogy a kisebb-nagyobb német folyók vízállása ijesztően alacsony, s egyes szakaszok kiszáradóban a hiányzó csapadék miatt. Se halnak, se hajóskapitánynak nem jó most lenni!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ