RSS Feed

Jár a vonat, jár

Árpási Zoltán - 2019. 07. 16. 8:03:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jár a vonat, jár

Olvasom, hogy a MÁV-Start és a MÁV a vasutasnap alkalmából Nosztalgia retró hétvégét rendezett a Balaton északi partján. A rendezvény alatt több ötven évnél idősebb dízelmozdony, svéd Nohabok és szovjet gyártmányú Szergejek vontatták a szerelvényeket.

 A hír őszintén meglepett. Mint rendszeres Balatonra járó, azt hittem, a tó partján – az északin bizonyosan – állandó retró nap van, mert a vasúti közlekedést illetően olyan a hangulat, mintha megállt volna az idő. Mintha a MÁV roncsderbire nevezett volna be, mert a szerelvényeket a vasút melletti strandokon fürdőzők „örömére” legtöbbször fülsiketítő robajjal közlekedő lepukkant Szergejek húzzák. Az energiatakarékosság jegyében esetenként egyetlen kocsit húzva maguk után (ez az igazi retró). Motorvonat egyáltalán nem, Piroska néha gördül tova a síneken.
Az ember azt gondolná, hogy selymes és tiszta vizével, rengeteg látnivalójával, jó éttermeivel és kiváló boraival a Balaton a legfőbb turisztikai attrakciónk. Ha úgy tetszik, egy kicsit az ország tükre, ahonnan a külföldi azzal az érzéssel térhet haza, hogy itt „minden együtt van”. Hogy elmondhassa, Magyarország nem csak adminisztratíve Európa része, hanem a valóságban is az, ahová jó visszajönni.
Egy ilyen turisztikai központnak a legjobb autóbuszok és hajók mellett (utóbbiban nincs hiány) a legmodernebb, csendesen suhanó szerelvények vagy motorvonatok dukálnának. Nem olyan rettenetek, amelyek tájidegenként, csörögve-csattogva, olajfüstöt eregetve szennyezik a környezetet. (Nosztalgiaként aztán járhatna egy-egy gőzös Székesfehérvár és Tapolca között, oda-vissza.)  
A hírek szerint a MÁV-Start és a MÁV a Nosztalgia retró hétvégét augusztus első hétvégéjén megismétli. Ha kíváncsiak az igazi retróra, ne várjanak addig, üljenek le pár órára mondjuk Aszófő, Balatonudvari, Révfülöp vagy Badacsony állomásokon, és különb élményekben lesz részük


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ