RSS Feed

Leépítés az Opelnél

portfolió - 2019. 07. 12. 12:37:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Leépítés az Opelnél

Június végén állapodott meg az Opel menedzsmentje, a német üzemek vezetése és a szakszervezet arról, hogy hogyan biztosítsák a németországi gyártást. 2021-től nem csak Insigniát, hanem újra Astrát is gyártanak majd, Kaiserslauternben egy acélformázó egységet és egy akkumulátorcella-üzemet is létrehoznak, Eisenachban pedig a következő hetekben már a Grandland X-ek gurulnak le a szerelősorokról.

A beruházásokkal párhuzamosan azonban masszív létszámleépítést hajtanak végre a német gyárakban, Rüsselsheimban végkielégítéssel, illetve korengedményes nyugdíjazással 600 fős létszámleépítés lesz, ezen felül a Handelsblatt információi szerint Kaiserslauternben 300, Eisenachban 200 dolgozót bocsátanak el, vagyis összesen 1100 fős leépítést hajtanak végre az Opelnél. A német lap értesüléseit az Opel megerősítette.

A francia PSA 2017 nyarán vásárolta meg az Opelt, akkor még 19 300 alkalmazottat foglalkoztatott Németországban a német autógyártónál, azóta csak Németországban 6800 fős leépítést hajtottak végre, vagyis a dolgozók több mint harmadától vált meg a francia tulajdonos. Az Opel vezetése azonban vállalta, hogy fiatalítást hajt végre, többek között a munkavállalók korengedményes nyugdíjazásával elsősorban az idősebb kollégáktól válnak meg, és helyükre, de más munkakörbe több száz fiatalt képeznek ki, így nettóban 6300 fős lesz az alkalmazotti létszám csökkenése. Két évvel ezelőtt világszerte még 38 ezer alkalmazottja volt az Opelnek, tavaly év végén pedig már csak alig 30 ezer, vagyis a leépítés nem csak a németországi üzemeket érinti.

Az elbocsátásokra részben azért van szükség, mert az Opelnél kifejezetten magasak voltak a költségek, a vállalat két évtizeden keresztül veszteségesen működött, részben a költségcsökkentéseknek köszönhetően azonban tavaly már operatív szinten nyereséget termelt az Opel.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ