RSS Feed

Angela Merkel '65

Mogyorósi Géza - 2019. 07. 14. 8:00:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Angela Merkel '65

Az Európai Unió legnépesebb tagállamának kancellárnője július derekán ünnepli születésnapját. Lehet kedvelni, avagy utálni Angela Merkelt. Ám az tény, hogy külföldön ma is jobban odafigyelnek a politikusok a 2005 végén hatalomra került kereszténydemokrata (CDU) asszony szavára, mint változó összetételű kormánya – eddig mindig férfi – külügyi tárcavezetőire.

Anno a kancellárnő legelső hivatalos útja a francia szomszédokhoz vezetett. Második ilyen turnéján 2009-ben az USA-ba röppent át. Harmadik kabinetalakítását követően, 2013 decemberében ismét Párizsba látogatott, miként tette ezt tavaly tavasszal is, az elhúzódó koalíciós tárgyalások lezárultával. Angela Merkel megfontoltságát egyesek lomhaságnak, netán döntésképtelenségként értelmezik – vélem hibásan. Gyakorta olyan érzésem van, hogy a „dörzsölt” tárgyalópartnerei alábecsülik a strapabíró kancellárnőt, miként ezt tette megannyi gyilkos (kedvenc tévényomozóm) Columbo felügyelő esetében is. 

Persze Merkel asszony remek színű/szabású, praktikus - külön, kézre eső zseb a telefonnak! - kosztümkabátjait nem hasonlítanám a már elhunyt los angelesi zsaru (Peter Falk) filmes ruhatárához. Szóval, a negyedszer is megválasztott berlini kormányfő diplomatikusan 2018 márciusában újfent Párizsba utazott „bemutatkozó” látogatásra, majd Varsóban, Brüsszelben folytatt eszmecserét. Washingtonba csak tavaly május küszöbén röppent el a német kancellárnő, aki decemberben - 18 esztendő után - leköszönt pártja a CDU elnöki tisztségéről.

Láthatóan nem vette zokon Angela Merkel, hogy Donald Trump annó mellőzte a katonai tiszteletadást. A talpig úriember - Iránt 2019-ben nagyon gyűlölő, Vlagyimir Putyinnal ritkán randevúzó - amerikai elnök, miközben folyamatosan támadja Németországot (pl. a Nato-csúcstalálkozókon) irigykedve a germán autóipar exportsikereire, a kancellárnővel, hol kedélyesen, hol hamisan fecseg. Ez persze ismerős, a tortáján most 65 gyertyát elfújó (kelet-)német asszonynak. Hiszen – négy évnyi szünet után – tavaly Orbán Viktort fogadta Berlinben, s Brüsszelben is rendszeresen összefutnak. A humánum és szolidaritás kérdésében ütköznek nézeteik. Itt az NSZK-ban már nagyon unalmas a „migrációs” téma. Pláne, hogy szárnyal a gazdaság és egyre kevesebb a bűncselekmény, a munkanélküli, meg az illegális bevándorló. De ezt a V4-ek nem akarják komolyan venni. Miként a klímakatasztrófát is elviccelik Prágától Budapestig. Ennyi. Most rövid nyári vakáció vár a kancellárnőre és férjére – Merkel fáradt, de ígéri, hogy 2021-ig posztján marad.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ