RSS Feed

Világjárók kontra otthon ülők

Mogyorósi Géza - 2019. 07. 12. 8:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Világjárók kontra otthon ülők

A parkolóhely hiányos német főváros utcáin már-már jó dolguk van az autósoknak e hetekben. Aki teheti elmenekült a szeszélyes időjárású metropoliszból. Július elején 40 fokot mértünk Berlinben, most meg beköszöntött a kora ősz.

Az idegenforgalom bajnokaiként emlegetett németek 40 százaléka nem volt üdülni az elmúlt egy évben. Még belföldön sem! Ez azért is meglepő, mert a vakációzó Angela Merkel kancellárnő köztársaságában történelmi mélységben, 5 százalék alatt a munkanélküliség. Egyes szakértők már 2020 körül teljes foglalkoztatáshoz közeli állapotot jósolnak az NSZK-ban. Ahol most hiány van programozókból, pékekből, betegápolókból, harangöntőkből, buszsofőrökből, pedagógusokból. Az Európát pár éve "elárasztó" menekültek tízezrei tanulnak új szakmát, honosítják régi végzettségüket, amennyiben elsajátították a német nyelvet. Ám ez csak csepp a tengerben.

Apropó víz! Odahaza az Ostsee a sztár a turisták körében. Magam is a Keleti-tengerben lubickoltam először gyermekkoromban sós hullámok között. A hidegebb Nordsee, vagyis az Északi-tenger szintén kedvelt utazási célpont. Bajország festői tájai, tavai, hegyei, sörei, kolbászai ugyancsak vendégek millióit csábítja 2019-ben is. Kivéve persze a valamilyen okból nem vakációzó bő harminc millió germánt! Hm. Na, ők talán az Oktoberfestre gyűjtik az energiát és a pénzt. Rossz hír, hogy a sörös-pereces müncheni népünnepélyen idén már 12 euró felett lehet a a folyékony kenyér literenkénti ára! Ám hol van még az ősz?

Jómagam eddig két tucat alkalommal nyaraltam-teleltem Spanyolországban, jobbára az ibériai szigeteken. Főleg németek, angolok, hollandok, lengyelek társaságában. A határon túl üdülők zöme mostanában is Dél-Európát imádja. A spanyol királyság mellett Itália, Franciaország a sztár. Meg Ausztria, miközben hazánk nincs ott a turisztikai toplistán - momentán. Ott van viszont az élénkülő idegenforgalommal büszkélkedő Törökország, az éppen kormányt váltó Görögország és a méreg drága Skandinávia. (Oslo felé hajóval, úgy kettőezerötből /Ft./ ittam egy korsó sört, tudom miről beszélek...) A Közel-Keletet, Észak-Afrikát a terrorveszély miatt kerülik el a 83 milliós Németország polgárai, akik már Donald Trump USA-jába is ritkábban reppennek át az óceánon.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ