RSS Feed

Csortos, Uray és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 07. 11. 10:06:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csortos, Uray és a többiek

Kosztolányi Dezső, Herczeg Ferenc, Márai Sándor, Vámbéry Rusztem és Schöpflin Aladár egyaránt meghajoltak Bulla Elma (1913-1980) játéktudása, szépsége előtt. „Mintha már nem is test volna, csak merő, lobogó lélek” - fogalmazott egyik kritikájában Schöpflin.

A színpadon és a filmvásznon egyaránt sikeres Bullát nem csupán a magyar irodalom és sajtó óriásai imádták. Megbecsülték játszótársai is, akik között a Horthy-korszakban olyan sztárok voltak, mint Tolnay Klári és Muráti Lili. „Mintha már nem is test volna, csak merő, lobogó lélek” - fogalmazta meg sokak véleményét Bulla Elmáról egyik kritikájában Schöpflin. A művésznő a "Vallomás" filmváltozatának ("Én voltam") főszerepét is megkapta, amiben többek közt Csortos Gyulával, Törzs Jenővel és Uray Tivadarral dolgozhatott a kamerák előtt. 
Komoly teátrumi tapasztalattal 1938-ban a Belvárosiból a Vígszínházhoz szerződött a - még mindig fiatal - szexbomba. De a mozihoz sem lett hűtlen! A háborús években számos legendás kolláganőjével forgatott Bulla Elma. Izgalmas a névsor! Karády Katalinnal a "Kísértés" (1942) című filmben, Tolnay Klárival a "Férfihűség"-ben (1942), Muráti Lilivel a "Késő" (1943) című alkotásban, Nagykovácsi Ilonával a "Fény és árnyék"-ban (1943) játszhatott együtt.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ