RSS Feed

Szavazzanak-e a 16 évesek?

mti - 2019. 07. 11. 9:54:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A német főváros lakóinak túlnyomó többsége nem támogatja, hogy a berlini képviselőtestület megválasztásánál már a 16 évesek is szavazhassanak - derül ki a Civey közvélemény-kutatásából, melynek eredményét a Der Tagesspiegel című német lap ismertette csütörtökön.

    A reprezentatív kutatás arra jutott, hogy a berliniek több mint fele, 54,9 százaléka semmi esetre sem tenné lehetővé a választói korhatár csökkentését, és további 12,7 százalék "inkább nem" támogatná ezt a lépést.
    A felmérés azt mutatja, hogy minél idősebb és konzervatívabb valaki, annál kevésbé bízik abban, hogy a fiatalok alkalmasak arra, hogy beleszóljanak a politikai döntésekbe. A 18-24 éves korosztályban még szűk, 50,1 százalékos többségben vannak azok, akik támogatnák ezt a lépést, ahogy a Zöldek szimpatizánsai között is meglenne az ehhez kellő többség. A kereszténydemokrata pártok és a tőlük jobbra álló Alternatíva Németországnak nevű párt támogatói körében viszont 90 százaléknál magasabb az ötlet elutasítottsága.
    Jelenleg a berlini körzeti tanácsok tagjainak megválasztásán vehetnek részt 16 éves kortól, és a német tartományok közül 11-ben ez a korosztály valamilyen formában szavazhat a helyhatósági választásokon. Hamburgban, Brémában, Brandenburgban és Schleswig-Holsteinben pedig a tartományi parlamenti választáson is beleszólhatnak a 16 évesek a politikai döntésbe.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ