RSS Feed

1936 Németország - 2026 Itália

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 07. 11. 8:49:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1936 Németország - 2026 Itália

Most, hogy kiderült: Olaszország rendezheti hét év múlva a cseppet sem olcsó téli ötkarikás versenyeket, érdemes egy pillantást vetni a két világháború közötti viadalokra, midőn Adolf Hitler antidemokratikus (harmadik) birodalma volt a februári és a nyári olimpiák házigazdája.

A náci rezsim 1945 májusi kapitulációját követően az NSZK-ban is sikeres sportfunkciónárius, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német tagja, dr. Karl Ritter von Halt a szervezők nevében - némi „Marschmusik” és merev karlengetés után - '36 februárjában a Téli Játékok megnyitóján leszögezte: „Mi németek az olimpiával is meg akarjuk mutatni a világnak, hogy hűen Vezérünk és kancellárunk parancsához, a békéért és a népek közötti megértésért munkálkodunk.” Összességében a versenyeket – melyekről a Magyar Rádió is tudósított – mintegy félmillió ember követte figyelemmel Garmisch-Partenkirchenben és környékén. 

Hegyeitől megfosztott, megcsonkított hazánk az éremtáblázat tizedék helyét foglalta el. Fej-fej mellett Franciaországgal, szintén egy bronzot söpörtünk be. Jobban szerepelt a norvég-germán-svéd trió. A finnek, összesen hat medállal a negyedikek lett, míg a svájciak és az osztrákok – profi síoktatóikat nélkülözve – a vártnál gyengébben teljesítettek. A hetedik a nemzetközi mezőnyben Nagy-Britannia lett minden éremből egyet begyűjtve. Az USA (1 arany, 3 bronz) és Kanada (1 ezüst) éppen, hogy csak megelőzték hazánkat. Persze a Rotter–Szollás műkorcsolyapáros eredménye ma is büszkeséggel tölti el a téli sportok szerelmeseit. 1936. február 16-án, a IV. Olympische Winterspiele zárónapján másfél százezer ember gratulált az atlétáknak – ez új rekord volt az ötkarikás viadalok történetében, s igazi propaganda siker Adolf Hitleréknek.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ