RSS Feed

Elma, te édes!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 07. 07. 12:32:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elma, te édes!

A 76 éve elhunyt Max Reinhardt tehetségesnek tartotta Bulla Elmát (1913-1980). Az osztrák zsidó családban született színházi szakember a szárnyai alá vette a tinédzsert. Erről a második világháború után a kitünő humorú sztár tréfásan vallott.

„Magam sem tudom, hogy olyan jól beszéltem, vagy olyan rosszul táncoltam, amikor meglátott. De rábeszélt, hogy adjam fel a balettálmokat és legyek színész.” 1928-tól 1934-ig Reinhardt társulatának egyik vezető művészeként - német nyelven - játszott Berlinben, Münchenben, illetve Bécsben. Ekkor Bulla már hírnévre tesz szert. Úgy jelenik meg az újságokban, mint "Reinhardt friss felfedezettje". (A profi mester nem mellesleg, a 20-as években Marlene Dietrich karrirejét szintén támogatta - a díva Hollywoodot is meghódította!)
Külföldről hazatérve Bulla Elma 22 esztendősen a Belvárosi Színházban debütált. Meller Rózsi "Vallomás" című darabjában tapsolhatott neki a fővárosi publikum. Kosztolányi Dezső, Herczeg Ferenc, Márai Sándor, Vámbéry Rusztem és Schöpflin Aladár is meghajoltak az új sztár játéktudása, szépsége előtt. „Mintha már nem is test volna, csak merő, lobogó lélek” - fogalmazott egyik kritikájában Schöpflin.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ