RSS Feed

Meghalt Bart István író, műfordító

Tegyi Tímea - 2019. 07. 01. 17:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Meghalt Bart István író, műfordító

A 75. születésnapja előtt néhány nappal elhunyt Bart István író, műfordító, a hazai könyvkiadás meghatározó személyisége.

 Számos fontos műfordításelméleti munka szerzője, melyeket nyelvész feleségével, Klaudy Kingával közösen alkotott. Teljesen új műfajt teremtett az angol-magyar, valamint az amerikai-magyar kulturális szótárak megalkotásával.

 
A 90. Ünnepi Könyvhéten jelent meg nagy sikerű regényének bővített kiadása, az Elemér utca három, s tavaly ugyancsak a Könyvhéten látott napvilágot  legismertebb műve, az eredetileg az 1980-as években publikált, tucatnyi nyelvre lefordított és magyarul is számos kiadást megélt A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című kötete.


Az I. István Gimnáziumban érettségizett, 1968-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát. 1971-ig nyelvtanárként dolgozott. Írói, műfordítói munkássága mellett kiadói szakemberként is kimagasló teljesítményt nyújtott: a 1973-tól az Európa Könyvkiadó legendás korszakának egyik szerkesztőjeként, 1976-tól a Valóság szerkesztőjeként, 1984-től 2003-ig a Corvina Könyvkiadó igazgatójaként, 2004-től 2011-ig a CEU könyvkiadójának vezetőjeként dolgozott.


Az 1980-as években a Magyar PEN Club főtitkára, a rendszerváltástól (1991-től) 2008-ig pedig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke volt. Máig a szervezet örökös, tiszteletbeli elnöke. Az ő kezdeményezésére jött létre a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (MASZRE), amely az elnöksége alatt több mint kétmilliárd forinttal támogatta a magyar szerzőket és könyvkiadókat. Az ő nevéhez fűződik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományának megteremtése.


Bart Istvánt családja, felesége, két fia és négy unokája gyászolja. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tisztelettel osztozik a család és a szakma veszteségében, fájdalmában.Fotó: cultura.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ