RSS Feed

Válaszlépést fontolgat a koszovói büntetővámra Szerbia

mti - 2019. 06. 24. 14:51:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Belgrád továbbra is mérlegeli, hogy válaszlépéseket léptessen életbe, amiért Koszovó tavaly novemberben százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő a Vecernje Novosti című belgrádi napilap hétfői beszámolója szerint.

Vucic hozzátette, hogy Belgrád egyelőre kivár, mert nem szeretné, ha a Koszovóban élő szerb kisebbség szenvedne kárt a politikai lépések miatt. A köztársasági elnök hozzátette, örülne, ha nem kellene válaszintézkedéseket foganatosítania, de "kénytelen lesz, ha nem lesz előrelépés" a nemzetközi partnerekkel folytatott egyeztetést követően.
    Mint mondta, a válaszlépésről a hét végén vagy július elején születhet döntés.
    A koszovói kormány november 21-én százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. A két államalakulat viszonyának rendezését célzó, 2013-ban megkezdett párbeszéd ezután megszakadt.
    A szerb és a koszovói elnöknek a korábban megbeszéltek szerint július elsején Párizsban kellett volna tárgyalóasztalhoz ülnie, és a kapcsolat rendezéséről tárgyalnia, ám ez a találkozó elmarad, mert az előzetes egyeztetések kudarcba fulladtak. A szerb fél szerint a találkozót a koszovói fél hibájából kellett elhalasztani, ugyanis Pristina nem mutatta jelét annak, hogy bármilyen kompromisszumra is hajlandó lenne.
    Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A szerb-koszovói kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ