RSS Feed

A Hableányról

Regös István - 2019. 06. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Hableányról

A sors torz fintora, hogy egy ilyen gyönyörű magyar szót a szomorúsággal párosít. Igen, a Dunán történt tragikus hajóbaleset nemcsak a magyarokat és a dél-koreaiakat rázta meg, hanem sok más országban élőket is. A Hableány nevű karcsú, fehér kishajót egy erőszakos, nagy szállodahajó a szó szoros értelmében legázolta, a víz alá nyomta és ezzel együtt hét másodperc alatt megpecsételte több mint harminc ember sorsát.

Szinte álmomból is felriadok, ha megjelennek a képek a Hableány tragédiájáról. Pedig ha az ember ízlelgeti a Hableány szót, kellemes érzete támad és valamilyen szépséges dologra gondol. A Hableány néhány héttel ezelőtt még a Duna egyik dísze volt, fedélzetéről száz és száz turista csodálta meg a pesti és a budai panorámát. A világ minden részéből érkeznek hozzánk turisták, a Távol-Keletről, az Egyesült Államokból, Svédországból és Ciprusról, Izraelből és Moszkvából és úgy gondolom, mindannyian gyönyörködnek látnivalókban gazdag, szép hazánkban. 


A sors kegyetlen fintora

Nem volt ez másként a szerencsétlenül járt dél-koreai turisták csoportjával sem. Lelki szemeim előtt látom, ahogy kiszállnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a gépből és a híresztelések szerint a zuhogó esőben (Istenem, milyen rossz előjel!) nem a szállodába vitték őket, hanem egyenesen a dunai kikötőbe. Talán abban reménykedtek, hogy még világosban sétahajózhatnak és hát az előre megszervezett program sem maradhat el. Szegény Hableány, nem is sejthette, hová viszi az utasait! Elgondolkodtam azon, hogy a sors olykor milyen apró véletleneken múlhat. 1944-ben például egy dühös ember rohant a Margit híd felé közlekedő hatos villamos után, de lemaradt róla, még az öklét is rázta a vezető felé. Nem telt el három perc, amikor a híd közepe iszonyatos robbanással a vízbe zuhant, két pillérével és a hatos villamossal együtt. Csak az menekült meg, aki lekéste a villamost. Sok olyan történetet ismerünk, amelyben valaki betegség miatt lemondott például egy repülőutat és ennek köszönhetően életben maradt, mert ez a gép később lezuhant.


A véletlen beleavatkozhatott volna

És itt jön ez a szörnyű szó: ha. Ha ugyanis ezt a turistacsoportot először a szállodába viszik, ahol lepakolnak és mondjuk fél óra múlva indulnak csak el a hajókikötőbe, minden máshogy alakult volna. A Viking óriáshajó akkor már régen elhalad a Margit híd alatt és soha nem találkozik a Hableánnyal. De a sors, ahogyan jót, úgy rosszat is tesz. A Hableány történetére mindig emlékezni fogunk. Nem tudom, mi lesz a kishajó sorsa, amely semmiről nem tehetett. Nem tudom, jogilag ki a felelős, mert nem vagyok szakértő, sem bíróság. Nagyon fontos, hogy fény derüljön a tragikus dunai hajóbaleset okára - a Hableány roncsát már kiemelték, vizsgálgatják -, de a legfontosabb, hogy lassan-lassan csillapodjon a gyász és az élők az élőkkel törődhessenek. Bebizonyítottuk, hogy teljes szívünkkel együtt érzünk a dél-koreai és a magyar áldozatokkal, szakembereink külföldi segítőtársaikkal együtt a világ szeme láttára emelték ki a szerencsétlenül jártak holttestét. S addig nem nyugszanak, amíg mindenkiét meg nem találják.

Fotók: MTI


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ