RSS Feed

Támadás!

Mogyorósi Géza - 2019. 06. 18. 8:00:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Támadás!

Egy héttel azelőtt, hogy '39-ben a német fegyvereserők lerohanták a szomszédos Lengyelországot, megnemtámadási szerződést kötött a náci birodalom a Szovjetunióval. Alig 22 hónappal később a Wehrmacht páncélosok megindultak Moszkva felé.

Homályosodik már a tavaly júniusi, júliusi - magyar válogatott nélküli - fociünnep gólboldogsága, pedig  a Föld legnagyobb területű, véráztatta államában volt a vébé. (A nyitónapon 5:0-ra darálták be a házigazda oroszok a szaudi vendégeket!) Külföldön talán kevesen emlékeznek egy korábbi nyárra, midőn a 80 esztendeje kitört második világháború új fejezetét jelentette ('41 derekán), hogy a hitleri seregek megtámadták Sztálin birodalmát. Sportszerűtlen akció volt, több tízmillió halottal... Múltidézés.

Egy héttel azelőtt, hogy '39-ben a német fegyvereserők lerohanták a szomszédos Lengyelországot megnemtámadási szerződést kötött a náci birodalom a Szovjetunióval. Majd 22 hónappal később a Wehrmacht páncélosok megindultak Moszkva felé is.  Emlékezetes, hogy a szovjet fővárosban 1939. augusztus 23-án írta alá Vjacseszlav M. Molotov és Joachim von Ribbentrop azt az egyezményt, mely Hitler-Sztálin-paktumként vonult be a históriás könyvekbe. A két külügyminiszter aligha tudta volna megmondani, hogy a szerződés mennyi ideig köti majd meg a berlini és a moszkvai diktátorok kezét. Ma már tudjuk, hogy szűk két esztendővel azt követően, hogy megszáradt a (titkos záradékot is tartalmazó) dokumentumon a tinta, a náci seregek lerohanták a Szovjetuniót is.

Az 1941. június 22-i események egyik szemtanúja, Sz. Sz. Birjuzov parancsnok bő félévszázada (magyarul is) megjelent kötetében („A vörös nyíl a Krímre mutat”) így idézte fel a drámai vasárnap történetét: „... senki sem gyanította, hogy a szomszédos katonai körzetben a szovjet csapatok már jó néhány órája véres harcokat vívnak a hitleri seregekkel. Csak déli 12 órakor olvasták fel a rádióban a kormány közleményét, mely szerint a fasiszta Németország hitszegőn megtámadta a Szovjetuniót. A hír úgy ért bennünket, mint derült égből a villámcsapás.” A véres háború a Harmadik Birodalom összeomlásával végződött. Röviddel korábban, 1945 áprilisában öngyilkosságba menekült Hitler röviddel korábban ünnepelte 56. születésnapját. Joszif Visszarionovics Sztálin túléte a Führert. A Kreml főkommunistáját 1953 tavaszán kísérték utolsó útjára.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ