RSS Feed

Dzsudzsák nagyi csodát tett

Csontos Tibor - 2019. 06. 20. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dzsudzsák nagyi csodát tett

Kiderült hát a magyar nemzeti tizenegy csoportbéli első helyének nagy titka. Dzsudzsák Balázs 84 esztendős, Nyírlugoson élő nagymamája ugyanis a legendás szabolcsi töltött káposztából két és félszáz darabot küldött Telkibe a válogatott tagjainak és stábjának. A maga módján segítendő felkészülésüket az Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseikre. A káposztaküldemény a jelek szerint megtette hatását. Marco Rossi nyilván az irapuatói szindróma miatt nyilván nem mert olasz tésztával előhozakodni, de hogy egy káposztapasztalattal gazdagabbak lettünk, az biztos. Lehet, hogy itt a legújabb hungarikum?

Nem tudni persze, hogy a csapat körüli dietetikusok, táplálkozási szakemberek mit szóltak Dzsudzsák-nagyi nyírlugosi pakkjához, talán csak annyit kérdeztek volna, hogy a savanyú káposztás extra zsíros vagy a sörrel készült változatot küldte el a csapatnak Telkibe? Azonban még ez sem biztos, hiszen a füstölt sonkával, karajjal vagy tarjával ékesített, friss fejes káposzta levélbe csomagolt töltelék csupán kicsi adagokat jelent, mivel a szabolcsi töltött káposzta egyik jellegzetessége éppenséggel az, hogy kis méretű. Tejföllel és kelesztett fehér kenyérrel pedig isteni eledel. Ambróziát is jelenthetett a telki társulatnak és bizonyára felért egy-egy előzetes gólörömmel. Ez a nyírlugosi töltött káposzta adomány a mérkőzések eredményeinek utólagos ismeretében - Horvátország ellen 2:1, Azerbajdzsán ellen 3:1, Wales ellen 1:0 - viszont akkora lélektani hatást gyakorolhatott Szalaiékra, hogy ezt még Csernus doktor is megirigyelte volna.

Jó, Szlovákiában kikaptunk, de ennek az lehetett az oka, hogy valamelyik szlovák válogatott játékos nagymamája bryndzové haluskyt, juhtúrós sztrapacskát küldhetett a csapatnak a magyarok elleni mérkőzés előtt az edzőtáborba. A legjobb azeri focisták nagymamái viszont nagy bakit követtek el, amikor eszükbe sem jutott, hogy a nemzeti ételüknek számító rizses, marhahúsos, hagymás, fűszeres öntetes plovot juttassanak el Bakiba az aranylábú unokáknak, hogy legalább lélekben felszívják magukat az azeri-magyar meccsre. Ki is kaptak rendesen. Szóval, Dzsudzsák nagymamája csodát tett. Miközben például a DVTK edzőközpontjának konyháját a sztárfséfre, Buday Péterre és csapatára bízták, hogy " az orvosi stáb táplálékbevitelre vonatkozó előírását betartva, színes, modern ételek várjanak a labdarúgókra", a Diósgyőr éppen hogy csak elkerülte a kiesést az NB I-ből. 

Dzsudzsák nagymamát persze nem érdekelték a táplálékbevitelre vonatkozó előírások, ő kétszer is nekilátott, betöltött 247 darab káposztalevelet és elküldte Telkibe. Az ott készülő válogatott kollégák irigyelhetik is Dzsudzsákot, hogy milyen szabolcsi finomságokkal várhatják, amikor évente néhányszor hazalátogat Nyírlugosra. Karácsonykor például hagyományosan zúzapörkölttel, paprikás csirkével, palacsintával, szilvalekváros és túrós derelyével várják Balázskát - amint ezt Varga Attila Hazai hősök című riportkötetének Dzsudzsák Balázs édesanyját, Kósa Ildikót bemutató fejezetéből tudjuk. 

A százkétszeres válogatott szélső szerint talán ezek a vidéki ízek is kellenek a sikerhez. Az persze még messze van, hogy a telki étterem étlapján ott legyen A Nyírlugosi töltött káposzta Dzsudzsák nagyi-módra elnevezésű étel. Ilyen sikersztori után azonban méltán pályázhatna a Szabolcs Megyei Értéktár-tagságra, mi több, a hungarikum mibenlétre, s még mi több, az őszi walesi visszavágóra is küldhetne belőle Dzsudzsák nagymama. Mit tudják abban a magyar válogatottat fogadó cardiffi hotelben, mi az a szabolcsi töltött káposzta? S ha ennek nyomán még ott is nyernénk, na, az lenne az igazi csoda. Dzsudzsák nagyi - For President!
Fotó: -A-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ