RSS Feed

A diktátor tere

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 06. 10. 17:22:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A diktátor tere

Németország fővárosa a császári korszakban egy új, földalatti állomással rendelkező térrel gyarapodott a metropolisz nyugati felében. A Neu-Westend-i Reichskanzlerplatzot aztán 1933-ban átkeresztelték. Egészen 1947-ig viselte a náci Führer nevét.

Száztíz esztendővel ezelőtt már bő 2 millió lakója volt a Német Birodalom legnépesebb településének.  Akkoriban jelent meg a viszonylag új közlekedési eszköz, a földalatti Berlinben. Az U-Bahn állomások kialakításakor felszíni tereprendezés is zajlott. A Neu-Westend-i teret Reichskanzlerplatzként avatták fel. A nácik hatalomra kerülését követően, a Vezér 44. születésnapja alkalmából keresztelték át  Adolf-Hitler-Platz-ra.

Noha szó volt róla, hogy az Olympiastadionhoz közeli forgalmas közlekedési csomópontot „jelképesen” a római diktátornak ajándékozzák, ám a térképekre sohasem került fel a Mussoliniplatz. Sőt új/régi nevet csak jó két évvel a Führer öngyilkossága után, 1947 nyarán kapott. A Reichskanzlerplatz az NSZK első szövetségi államfőjének halála, 1963 vége óta Theodor-Heuss-Platz, ám a környékbeliek 2019-ben is csak „Theo”-nak becézik.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ