RSS Feed

Az elveszett Bakancslista

Dalia László - 2019. 06. 11. 8:53:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az elveszett Bakancslista

Hihetetlen csúcsok dőlnek meg az idegenforgalomban, néha úgy tűnik, a fél világ úton van, hogy valamit behozzon a Bakancslistájából. A világ hét csodája helyett immár beszélhetünk 77 csodáról is,de a marketing guruk azon dolgoznak, hogy az utolsó várromot vagy éppen bódét is mesés történettel próbálják vonzóvá tenni. És mégsem boldog mindenki, hiszen van ahol elmarad a turistajárás, pedig nincs más megélhetésük.

A turisták immér elözönlötték a világot, gyalog, stoppal, autóval, vonattal és mindenekelőtt olcsó fapados  járatokkal rohanják le a legszebb és legolcsóbb vidéket. Budapest szép és olcsó, miközben az ország más tájait nehéz eladni a külföldi vendégnek, bár sokan dolgoznak rajta, több-kevesebb sikerrel. És más bajok is vannak, a Balaton egyre több attrakciót kínál a tó mellett is, de a vendéglátásból egyre többen hiányoznak. A bezárt vendéglők pedig nem jó vendégmarasztalók.

Gyakran olvashatunk top-listákat, amit turisztikai ügynökségek állítanak össze, hogy újabb vendégeket csalogassanak vagy csak közöljék a tényt, hogy melyek a legfelkapottabb helyek. És tucatnyi várost, szigetet ismerünk, ahol már sorompót állítanak, mert a turista rohamot sem a helybeliek, sem a városfalak nem állják. Velence, Dubrovnik vagy éppen egy thai sziget, anol "A part"-ot forgatták Caprióék, már rég betelt. A turista viszont maradi, ő azokat a köveket szeretné látni, amelyekről túl sokat hallott és bizony néha azt sem bánja, ha az idegenvezető végigrohan vele Párizson, Rómán, Londonon, Madridon. Holott a töredékét sem jegyezte meg annak, amit látott, megbámulni sem volt ideje a Diadalívet, a Piccadily Circust, a Colosseumot, vagy Goya képeit, ha egyáltalán bejutott a Pradóba, mert ahhoz legalább egy kiadós séta kellett volna, hogy felmérje, melyik szegletén jár a világban és éppen melyik században.

Az árnyékos oldalról ritkán beszélünk, mert az senkit sem érdekel, hogy léteznek vidékek, ahol régen is a turizmusból éltek, ám ma már egyre nehezebb kenyérkereset, mert a világ változik, a hegyek például nyáron már nem elég vonzóak, miután egyre kevesebben járják azokat. A túrázás ugyanis fárasztó és időrabló, s nem lehet közben nyomogatni a telefont. Az osztrák Heilegenblutban járva, amely ezer méter magasan fekszik a Grossglöckner lábánál és kitünő sípályáiról híres, nyáron már nem olyan népszerű. Holott ilyenkor is lenyűgöző a táj a szikláival, ösvényeivel, vízeséseivel, de ez ma már kevés. A híres futóverseny, a Berglauf, amikor amatőrök és profik  a világ egyik legszebb terepén a Ferenc József kilátóig futnak, csak egy attrakció. Ám majd minden hétvégén kéne valami látványos akció, mint most a Kleine Zeitung Grossglockner e-bike fesztivál volt, hogy megteljenek a hotelek, panziók, és Zimmer Ferik. S ha a polgármester és polgártársai nem elég kreatívak, akkor a turisták már nem jönnek el idáig, megállnak, Salzburgban, Klagenfurtban vagy Hallstadtban.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ